CU CÂT CREȘTE VALOAREA FACTURII LA GAZE

58

Din 10 ianuarie 2018, în urma aprobării așa numitului CUG (costurile de achiziție a gazelor naturale), va avea loc o creștere a prețurilor reglementate la gazele naturale, concomitent cu alte actualizări ale elementelor componente ale prețurilor.

Impactul unitar în prețurile practicate de furnizorii clienților casnici reglementați, potrivit Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, este de 0,68 bani/Kwh, ceea ce  reprezintă o creștere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 Kwh/lună/loc de consum.

ANRE amintește că de la 1 aprilie 2017 preţul gazelor naturale din producţia internă  se  stabileşte  în mod liber pe piață, pe baza cererii și ofertei și constituie componenta principală a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achiziție a gazelor naturale (CUG) și, implicit, a prețurilor finale la consumatorii casnici.

Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobată în ședința Comitetului de Reglementare al ANRE din data de 30 martie 2017, însă ulterior, furnizorii au solicitat creșterea acestei valori datorată creșterii prețurilor cu achiziția gazelor naturale din producția internă. Solicitările furnizorilor  privind actualizarea CUG s-au situat între 0,8-1,1 bani/kwh. Ca urmare a analizei efectuate de către ANRE, pe baza  datelor transmise de către titularii de licenţă de furnizare care au în portofolii clienți casnici reglementați, Comitetul de Reglementare al ANRE a aprobat nivelul CUG de 88,28 lei/MWh.

(sursa: ANRE)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.