DÂMBOVIȚA: SE FURĂ LEMNE CA-N CODRU. PERCHEZIȚII, AUDIERI, DOSARE PENALE

254

12 ianuarie a fost ziua descinderilor în Dâmbovița. La Bezdead, polițiști de la Pucioasa, sprijiniți de luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița și reprezentanți ai Direcției Silvice Dâmbovița, au efectuat patru percheziții la persoane bănuite de comiterea de infracțiuni prevăzute de Legea 46/2008 privind Codul Silvic. În sarcina suspecților, s-a reținut că, în cursul lunii ianuarie a.c., ar fi tăiat ilegal și ar fi sustras material lemnos din fondul forestier de pe raza localității Bezdead. În urma descinderilor, au fost indisponibilizate 7 drujbe și 7 mᶟ de material lemnos, iar persoanele suspecte au fost audiate. Prejudiciul creat este estimat la 3.500 de lei. Activitățile s-au desfășurat în cadrul unui dosar penal aflat în supravegherea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa.

De asemenea, în aceeași zi, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Pucioasa, sprijiniți de efective de la Serviciul de Ordine Publică, Serviciul Criminalistic și luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale Dâmbovița, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pucioasa, au efectuat 15 percheziții pe raza localităților Pucioasa, Brănești și Aninoasa. Potrivit Poliției, au fost vizate șase persoane bănuite că, în perioada octombrie 2017-ianuarie 2018, ar fi tăiat ilegal și ar fi sustras material lemnos din fondul forestier de pe raza comunei Brănești. De asemenea, descinderile au avut loc și la persoane care ar fi achiziționat material lemnos de la bănuiți. Prin activitatea infracțională s-ar fi creat un prejudiciu estimat la 35.000 de lei. Au fost puse în executare 6 mandate de aducere, persoanele depistate urmând a fi conduse la sediul Poliției Orașului Pucioasa pentru audieri și dispunerea măsurilor legale ce se impun.

În ultima perioadă, controalele autorităților pe linia delictelor silvice au scos la iveală mari ilegalități: astfel, zilele trecute, polițiștii din Butimanu au identificat principalul bănuit, în persoana unui bărbat de 43 de ani, din localitate, după ce, în noaptea de 28 spre 29 decembrie 2017, persoane necunoscute au tăiat și sustras 45 de arbori din fondul forestier de pe raza localității Cojasca. Totodată, polițiștii din Butimanu au declanșat și un amplu control, desfășurat pe 11 ianuarie și în cadrul căruia au aplicat 17 sancțiuni, în valoare de 4.480 de lei și au confiscat 1.42 mᶟ de material lemnos pentru care nu existau documente justificative de proveniență. Un alt bărbat din Băleni a fost sancționat contravențional după ce a fost depistat de polițiști în timp ce oferea spre vânzare, pe raza localității Aninoasa, 1.3 mᶟ de lemn. Polițiștii din Dragomirești au surprins în flagrant doi bărbați, de 42 și 49 de ani, care tăiau 31 de arbori dintr-o pădure din localitate, cu scopul de a-l sustrage. Pe numele celor doi, au fost întocmite dosare penale pentru încălcarea prevederilor Legii 46/2008 privind Codul Silvic. În toate situațiile, materialul lemnos a fost confiscat.

(sursa: Inspectoratul de Poliție al Județului Dâmbovița)