Dâmbovița: cinci cazuri de gripă, unul soldat cu deces

77

Ultimele zile nu au venit cu vești prea bune dinspre sănătatea dâmbovițenilor. Astfel, în ultimele trei zile din ianuarie și primele patru din februarie, în județ, potrivit Direcției de Sănătate Publică, s-a înregistrat un număr total de 895 de viroze respiratorii, dintre care 774 au fost cazuri de IACRS, cu 16 internări. Au fost și 121 au fost pneumonii, cu 6 cazuri internate.

Au fost confirmate de către Laboratorul Institutului Cantacuzino şi 5 cazuri de gripă, din care  4 cazuri cu virus gripal tip B, toate la persoane adulte, şi un caz cu virus gripal tip A/H1n1 pdm 09, la un copil în vârstă de 3 ani. O persoană diagnosticată cu gripa pdm 09 a decedat.

Specialiștii DSP reamintesc populaţiei că gripa este o boală acută infecţioasă foarte contagioasă, care se transmite pe cale aeriană (direct prin tuse sau strănut şi indirect prin obiecte proaspăt contaminate) şi care se manifestă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave.

Trebuie să vă adresați medicului de familie la primele semne de boală: febră 39-40 Grade Celcius, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizică, congestionarea faringelui, răguşeală până la afonie, tuse frecventă uscată obositoare, inapetenţă, greţuri, vărsături.