Târgoviște – Zeci de copii diferiți, o singură cauză: toleranța

74

Fundația Special Olympics din România a organizat, joi, 22 februarie, la sediul Universității ”Valahia” – Facultatea de Științe Umaniste, o altfel de lecție. O lecție despre toleranță, alături de oameni speciali: elevi de la patru școli de masă și 20 de sportivi Special Olympics.

Evenimentul a avut loc în cadrul proiectului ”ilead – Eu Decid – Sportivi Lideri cu Dizabilități Intelectuale”, finanțat de Adobe Foundation.

Pe parcursul a patru ore, elevii din școlile de masă, având alături Sportivi Lideri Special Olympics, au prezentat împreună proiecte de incluziune socială  sub îndemnul ”Schimbăm Jocul – Generația Unificată în școala mea”.

Au urmat apoi momente de mare emoție, fair-play, competitivitate, izbucniri de bucurie în cadrul concursului sportiv de gimnastică unificată (sporitivi cu și fără dizabilități au concurat împreună și au demonstrate că toți sunt la fel de dornici de mișcare și de victorie).

Proiectul ”iLead – Special Needs Athletes Leadership” se derulează pe o perioadă de 12 luni și urmărește implicarea activă a elevilor cu dizabilități intelectuale și a celor fără dizabilități ca parteneri cu drepturi egale în viața comunității. În cadrul proiectului, persoanele cu dizabilități intelectuale își consolidează abilitățile de lider în calitate de ambasadori ai semenilor lor, de educatori și de antrenori. 50 de sportivi cu dizabilități intelectuale vor dobândi o voce puternică în cadrul comunităților, 960 de elevi fără dizabilități intelectuale din 12 școli de masă vor primi informații privind beneficiile incluziunii sociale a persoanelor defavorizate cu ajutorul unui manual special, care conține 4 lecții. 48 de profesori din școli de masă vor fi instruiți în cadrul proiectului.

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței.

În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 25.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității. Informații despre Special Olympics România sunt disponibile pe website-ul oficial (www.specialolympics.ro) sau pe pagina oficială de  facebook.com/SpecialOlympicsRomania.

Mulțumim domnului Radu Toma Gabriel pentru informații și fotografii!