România trece la ora de vară. Dăm din nou ceasurile înainte

51

Deși în România există o propunere legislativă privind renunţarea la trecerea la ora de vară, aceasta nu a fost încă adoptată, poate și pentru că a fost depusă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, abia la începutul lunii martie 2018.

Așa că, în noaptea de 24 spre 25 martie 2018, România va trece din nou la ora de vară, ora 3 devenind ora 4.

110 ţări din întreaga lume folosesc astăzi acest mecanism. În Europa, Islanda este singura ţară care nu foloseşte ora de vară. Rusia a început să aplice acest sistem din 1981, însă a renunţat după 20 de ani, pe motiv că nu vrea să streseze cetăţenii.

Ora de vară a fost reintrodusă în România începând cu 1979, iar din 1996, pentru a profita la și mai mult de orele de lumină, acest orar a fost prelungit în Europa cu încă o lună.

CFR Călători informează că începând cu data de 25 martie 2018, în activitatea de transport feroviar se va trece la ora oficială de vară, ora 03.00 devenind ora 04.00. Trecerea la ora de vară nu modifică mersul trenurilor în vigoare, circulaţia urmând a se efectua conform orarului prevăzut în mersul trenurilor.

Schimbarea orei, fie ea de vară sau de iarnă, are, de cele mai multe ori, repercusiuni asupra psihicului și sănătății populației care are nevoie de o anumită perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu el pot, surveni și dereglări hormonale, mai ales în ceea ce privește melatonina, hormonul responsabil exact cu reglarea ceasului biologic al organismului.

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.