Săptămâna Patimilor: semnificație, tradiții și obiceiuri

87

Săptămâna Patimilor începe anul acesta pe 2 aprile și se încheie 7 aprilie. Aceasta înseamnă practic perioada de la Florii până în Sâmbăta cea Mare inclusiv.

Conform rânduielilor canonice, scrie crestinortodox, în această săptămână se ajunează până spre seară, iar caracteristica esențială a acestei săptămâni o reprezintă Deniile. Prin caracterul şi conţinutul lor, Deniile sunt deosebite în cultul ortodox, fiind Utrenii, adică slujbe de dimineaţa, săvârşite seara.

Luni, în Săptămâna Patimilor, începând cu Denia de duminică seară, se cântă până în Sfânta și Marea Joi următorul tropar: „Iată mirele vine în miezul nopții și fericită este slugă pe care va afla-o priveghind; iar netrebnica e cea pe care o va găsi lenevindu-se. Vezi dar, suflete al meu, cu somnul să nu te îngreuiezi, că să nu te dai morții și afară din Împărăție să te încui, ci te deșteaptă strigând: Sfânt, Sfânt, Sfânt eșți Dumnezeul nostru, pentru Născătoarea de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi”.

Marți se face pomenirea celor zece fecioare, iar în Miercurea Săptămânii Sfintelor Pătimiri se face pomenirea femeii păcătoase care a spălat cu lacrimi și a uns cu mir picioarele Mântuitorului, ca simbol al pocăinței și îndreptării omului păcătos.

Joia Patimilor este închinată amintirii a patru evenimente deosebite din viața Mântuitorului: spălarea picioarelor ucenicilor, ca pildă de smerenie, Cina cea de Taină la care Mântuitorul a instituit Taina Sfintei Euharistii, rugăciunea arhierească și începutul patimilor prin vinderea Domnului.

În Vinerea Mare se face pomenirea de sfintele, înfricoșătoarele și mantuitoarele Patimi ale Mântuitorului și de mărturisirea tâlharului celui recunoscător care a dobândit raiul. În Sfânta și Marea Sâmbătă prăznuim îngroparea lui Hristos.

Muncile grele sunt permise doar până miercuri, iar joi se spune că este bine să se roșeasă ouăle și să se coacă pasca și cozonacii.

Pentru cei care pot, Vinerea Mare este zi de post negru, în care nu se mănâncă, ci se bea doar apă. În această zi nu se lucrează şi nu se fac nici copturi pascale. Este ziua în care a fost răstignit Domnul Iisus Hristos, pentru iertarea păcatelor noastre şi i se mai spune Vinerea Patimilor, Vinerea Paştilor, Vinerea Neagră sau Vinerea Seacă. Seara, lumea merge la biserică pentru a participa la slujba Prohodului Domnului, slujba înmormântării Domnului Iisus Hristos. În mijlocul bisericii, este aşezată o masă deosebită cu Epitaful deasupra, o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului. Credincioşii trec pe sub această masă, pentru a simboliza suferinţa prin care a trecut Iisus pe drumul Crucii. La sfârşitul slujbei, se înconjoară biserica cu Epitaful, pe sub care trec apoi toţi credincioşii, la revenirea în biserică.