Semnal disperat din Târgu Mureș: Medic în greva foamei

173

Când deciziile administrative sunt… departe de realitate, apar situații strigătoare la cer

Semnal disperat din Târgu Mureș! Medicul Dan Fărcaş de la Clinica Medicală III a adresat o scrisoare deschisă tuturor factorilor de decizie din sănătate, colegilor din comunitatea medicală și, nu în ultimul rând, nouă, tuturor celor ce trăim în România.

Suferind de Parkinson din 1989, ”într-o țară din care la fiecare 6 ore pleacă un medic, o țară din care au plecat 43.000 de medici, o țară în care «criza de medici specialiști» este evidentă… eu, Dan Fărcaș, medic primar cardiolog, singurul medic târgumureșean laureat al Premiului Colegiului Medicilor din România – premiul «Dr. Alexandru Pesamosca» la categoria «Medicul Implicat», ediția a VI-a, 2014, sunt împiedicat – printr-o atitudine de discriminare profesională față de o persoană cu dizabilități – să practic medicina conform pregătirii profesionale, de medic cardiolog, în sistemul public de sănătate, al cărui angajat sunt” – transmite medicul a cărui jumătate din viață „s-a petrecut” în clădirea de pe strada Revoluției, nr. 35 Târgu Mureș….

”Probabil sunt singurul medic din România care a declarat ca mijloc de protest GREVA FOAMEI, care va începe luni, 16.04.2018, orele 12, pe holul Direcțiunii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Celor care m-ați întrebat De ce? și nu numai lor, vă adresez „Scrisoarea deschisă” de mai jos

Apel la logica celor care „citând din lege” și evocând litera legii… iau decizii care pot schimba vieți!

„Scrisoare deschisă”

Adresată:

Tuturor factorilor de decizie din sănătate…

Întregii comunități medicale…

Tuturor celor care vor citi rândurile acestea.

Într-o țară din care la fiecare 6 ore pleacă un medic, o țară din care au plecat 43000 de medici, o țară în care „criza de medici specialiști” este evidentă… eu, Dan Fărcaș, medic primar cardiolog, singurul medic târgumureșean laureat al Premiului Colegiului Medicilor din România – premiul „Dr. Alexandru Pesamosca” la categoria „Medicul Implicat”, ediția a VI-a, 2014, diagnosticat cu boala Parkinson din 1989, sunt împiedicat – printr-o atitudine de discriminare profesională față de o persoană cu dizabilități – să practic medicina conform pregătirii profesionale, de medic cardiolog, în sistemul public de sănătate, al cărui angajat sunt. Totul datorită necuprinderiii mele în contractul cu CJAS (Casa de Asigurări de Sănătate!) ca medic prestator de servicii clinice, în ciuda avizului de liberă practică ca medic primar cardiolog, angajat al sistemului public de sănătate, eliberat de Colegiul Medicilor din România (CMR), filiala Mureș, încălcându-se prevederile Constituției României și ale Legilor 206/2004 privind exercitarea profesiei de medic, 95/2006 legea spitalelor actualizată și ale Legii 200/2004 actualizate la 6.12.2017 privind exercitarea profesiilor în sistemul de sănătate.

Deși sunt încadrat ca medic primar cardiolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș (SCJU) din 2001, cu o vechime în muncă din 1992, sunt limitat din cauza unei decizii administrative neconforme să îmi exercit profesia conform pregătirii profesionale, de medic cardiolog, fiind redus, după 25 de ani de practică medicală, la statutul de „servitor” – medic cu competențe limitate – prestator de servicii paraclinice celorlalți medici specialiști sau primari din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș!

Din cauza acestei greșeli administrative, neremediate până în acest moment, mi-am pierdut calitatea de medic prescriptor (medic curant) prestator de servicii clinice. În ciuda demersurilor mele care durează de câțiva ani, a avizului favorabil al Consiliului de Administrație al SCJU Mureș, a avizului favorabil, a susținerii și a recomandării Consiliului de Administrație al Universității de Medicină și Farmacie Târgu Mureș (UMF) la care se adaugă și recomandarea Ministrului Sănătății nu s-a remediat această situație, nu s-a schimbat nimic. Continui să activez (lucrez) „la negru” în Cl Med III, tolerat de către colegii de disciplină, în condiții de discriminare, acționând ca un medic cu competențe limitate (!!!), fără a avea dreptul de a semna acte oficiale, fără dreptul de a face prescripții la farmacie sau la externarea bolnavului, fără dreptul de a elibera concedii medicale, cu toate că sunt angajatul SCJU în calitate de medic primar cardiolog.

În Secția Clinică Medicină Internă III (Clinica Medicală III), unde sunt prezent de 25 ani, unde am fost stagiar și rezident, locul care este sediul normei mele didactice, locul unde ar trebui să fie integrarea clinică… nu lucrez cu „forme legale”!!! Pentru că nu a existat și nu s-a găsit (de 16 ani) o fracțiune de normă disponibilă pentru mine!!!

Ocup din 2007 funcția de medic șef al Laboratorului de Explorări Funcționale Neinvazive din cadrul SCJU; funcție cu care am fost învestit ca urmare a competențelor, calificărilor și ale preocupărilor profesionale și științifice.

În calitate de medic primar cardiolog, am nevoie de un loc unde să îmi pot exercita profesia de medic și cardiolog, conform drepturilor conferite legal de specialitatea dobândită, loc pe care momentan îl ocup „la negru.” Un loc unde să îmi desfășor activitatea integrată (atât didactică, dar și cea medicală, diagnostică și terapeutică) în concordanță cu norma de predare, la Disciplina Medicină internă III, care are sediul pe str. Revoluției, nr. 35, în relație contractuală cu CJAS ca prestator de servicii clinice, în calitate de medic curant, pentru a mă putea bucura de experiența profesională a medicului, fără a fi supus discriminărilor prin limitarea administrativă a actului medical.

Mai ales că nu este etic să fiu transformat din clinician, cadru de predare a unei discipline clinice, titular al cursului de Semiologie medicală, disciplina a cărei asimilare nu se poate face altundeva decât la patul bolnavului… într-un simplu cadru didactic lipsit de obiectul muncii lui – bolnavul – din cauza unor decizii neconforme.

Aducerea la conformitate… NU AR FI NIMIC ALTCEVA DECÂT OFICIALIZAREA UNEI STĂRI DE FAPT CARE DUREAZĂ DE 25 DE ANI!!!

Al dvs Dr. Dan Mircea Fărcaș”

1 COMENTARIU

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.