Dâmbovița: Ministrul Sănătății la Spitalele Pucioasa, Târgoviște și Moreni

253

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, s-a aflat pe 27 aprilie, în județul Dâmbovița, unde a vizitat Spitalul Orășenesc Pucioasa, Spitalul Județean de Urgență Târgoviște și Spitalul Municipal Moreni.

 

La Spitalul Pucioasa, ministrul a precizat: „Apreciez munca și entuziasmul celor de aici. Se vede că există implicare din partea personalului, se vede că există implicare din partea Consiliului Local, ceea ce este foarte important pentru că așa merg lucrurile, dar n-aș vrea să fiu înțeleasă greșit. Se vede clar că oamenii se străduiesc și vor să facă, dar fără o finanțare suficientă, fără bani, nu se poate. Încercăm să lustruim ceea ce nu este în regulă. Eu aștept ca aici, la Pucioasa, să fie un spital așa cum aș vreau eu să-l găsesc când vin în stațiune, stațiune de interes național. Eu, în calitate de ministru al sănătății, doresc altceva și pentru spitalele mici. Acest spital deservește o comunitate de 60.000 de locuitori, plus turiștii care vin în stațiune. Ministerul a făcut un prim pas. A acordat niște bani pentru aparatură medicală (…) eu spuneam, în afara dotării spitalelor județene care au foarte multe programe de finanțare, aceste spitale mici au puține eligibilități și atunci trebuie să sprijinim pentru că și aici trăiesc oameni”.

 

A urmat o dezbatere, la Clubul Studenților din municipiul Târgoviște, ministrul având un dialog deschis cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, conducerea Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița, conducerea Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, conducerile spitalelor orășenești Găești, Moreni, Pucioasa, șefi de secții, medici, asistenți medicali, infirmiere, personal tehnico-administrativ, reprezentanți ai Colegiului Medicilor, Colegiului Farmaciștilor, Ordinului Asistenților și Moașelor din România și Asociației Medicilor de Familie.

Principalul subiect al discuţiilor l-a reprezentat Legea Salarizării și inechitățile din sistemul medical, provocate de aceasta. La discuţii au mai participat: președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Daniel Comănescu, vicepreşedintele senatului, Adrian Ţuţuianu, parlamentari dâmbovițeni, prefectul județului Dâmbovița, Antonel Jîjîie şi subprefectul Florina Mureşan.

Vizita a continuat la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște), ministrul vizitând secțiile de Neonatologie, ATI, Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie.

Sorina Pintea și-a încheiat vizita în municipiul Moreni, unde a vizitat secţiile Spitalului municipal, după care a participat la o întâlnire cu conducerea unităţii sanitare, cadrele medicale, consilierii locali, primarii comunelor învecinate şi cu parlamentarii de Dâmboviţa. În cadrul întâlnirii, municipalitatea morenară a prezentat un memoriu justificativ privind necesitatea reabilitării, modernizării şi echiparea infrastructurii serviciilor medicale furnizate de Spitalul Moreni.

Mai exact, administrația locală este interesată de acoperirea deficitului de personal medical specializat în spitalul morenar, dar și fonduri bugetare în vederea achiziţionării de echipamente şi realizarea unor lucrări de investiţii constând în reabilitarea şi modernizarea clădirilor în care funcţionează secţiile medicale. Solicitările administraţiei publice morenare şi ale conducerii spitalului în privinţa dotărilor au constat în: echipament de radiologie complet digital, staţie de sterilizare la standarde europene, dotarea compartimentului de obstetrică-ginecologie cu un colposcop şi o sondă eco-obstetricală, linie de endoscopie, modernizarea blocului operator din secţia de chirurgie generală, dotarea cu echipamente noi a spălătoriei spitalului şi a blocului alimentar.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a asigurat factorii de decizie de la nivel local că va întreprinde toate demersurile necesare pentru rezolvarea problemelor expuse la această întâlnire de lucru.

(sursa și foto: cjd.ro)