”Bomba” protestelor din sistemul sanitar, dezamorsată cu un Acord în 7 puncte. Ce prevede documentul

124

Pentru a încerca să contracareze criza din sistemul sanitar, în data de 8 mai, la sediul Guvernului, a avut loc întâlnirea dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, ministrul Muncii, Olguța Vasilescu, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Daniela Pescaru și reprezentanții sindicatelor Sanitas și Solidaritatea Sanitară.

În urma discuțiilor s-a convenit încheierea următorului Acord:

1) Acordarea unei sume compensatorii pentru toții angajații din sistemul sanitar care au înregistrat diminuări de venituri nete față de nivelul lunii februarie 2018. Suma compensatorie va acoperi integral diferența.

2) Păstrarea actualelor limite prevăzute în Regulamentul de sporuri în vigoare, cu garantarea pragului minim.

3) Crearea posibilității depășirii procentului de 30% prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017, pentru spitalele mono-specialitate, servicii județene de ambulanță și Serviciul de Ambulanță al Municipiului București-Ilfov, în vederea asigurării nivelului minim al sporurilor prevăzute în actualul Regulament al sporurilor și stabilirea, prin hotărâre de guvern, a sumelor suplimentare necesare, dar numai în cazuri bine fundamentate.

4) Excluderea sporului de gardă din calculul pentru stabilirea plafonului de 30%, prevăzut în art. 25, alin. 1 și 2, din Legea 153/2017.

5) Reluarea negocierilor la Contractul Colectiv de Muncă.

6) Reformularea modalității de încadrare a directorului de îngrijiri, în sensul revenirii la forma inițială a Legii 153/2017.

7) Echivalarea funcțiilor de moașe și surori medicale cu funcția de asistent medical.

Toate cele 7 prevederi se vor aplica începând cu luna mai 2018.

Ca urmare a acestui Acord, reprezentanții organizațiilor sindicale au consimțit să renunțe la greva generală, programată în data de 11 mai 2018.

Tot pe 8 mai însă, la Oradea, cei 40 de medici de la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean și-au dat demisia în bloc, acuzând plafonarea sporurilor. Șeful secției, medicul Hadrian Borcea, a declarat potrivit presei centrale că și cei 70 de asistenți ai Unității de Primiri Urgențe Oradea ar putea demisiona, doctorul neexcluzând posibilitatea unor demisii în bloc și la alte spitale din țară, notează Hotnews.

Rămâne de văzut cum vor schimba lucrurile Acordul în 7 puncte semnat la Guvern.