Semnal în presa națională: tineri drogați cu medicamente

212

Presa națională semnalează: din ce în ce mai mulți tineri, chiar adolescenți, devin dependenți de medicamente psihotronoce sau analgezice.

Acestea se pot cumpăra oarecum ușor din farmacii și, în dozele depășite, pot avea efecte similare drogurilor.

Pentru Știrile ProTv mai mulți medici au declarat că au avut cazuri de pacienți adolescenți sosiți la Urgențe, după ce au ingerat astfel de medicamente în doze stabilite de ei, ca să obțină efectele halucinogene sau creșterea ritmului cardiac.

Doctorii avertizează că aceste pilule au un potențial mare de dependență, pot duce la intoxicații acute sau subacute și la risc de sinucidere.

Totodată, potrivit Financiarpress, ”cele mai cerute medicamente sunt Xanax (somnifer şi calmant), Diazepam (somnifer) sau Anxiar (tratamentul stărilor de anxietate). Alte medicamente sunt Tramadol şi Doreta, care conţin Tramadol şi paracetamol. Un alt medicament vândut des în farmacii fără reţetă este Extraveralul, care conţine Fenobarbital. Codeina este un alt medicament căutat, care se dă pe reţetă. Mai sunt medicamente care conţin Codeină în doză mică şi se eliberează fără reţetă, cum ar fi Fasconal sau Codamin”.

Tot medicii spun că vindecarea acestor pacienți poate dura ani de zile. Totodată, și medicii care eliberează rețetele ”verzi”, adică acelea pe care se prescriu medicamentele psihotronice, persoanelor care nu au nevoie de aceste pastile, riscă până la 5 ani de închisoare.

(surse: financiarpress.ro, știrileprotv; foto: libertatea.ro)