Sfinții Constantin și Elena, „cei întocmai cu Apostolii”, sunt pomeniți în Biserica Ortodoxă pe 21 mai. Sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena, potrivit creștinortodox.ro, este strâns legată de taina și puterea Sfintei Cruci – semnul central al religiei creștine.

Sfântului Constantin i s-a arătat pe cerul amiezii semnul Crucii spre biruință (În hoc signo vinces – “Întru acest semn vei învinge”), în pragul înfruntării cu păgânul Maxențiu, iar Sfânta Elena, mama sa, a descoperit la Ierusalim Crucea pe care Mântuitorul a fost răstignit.

După ce l-a învins pe împăratul Maxențiu, Constantin a dat, în anul 313, celebrul Edict de la Milan, prin care religia creștină a devenit o religie permisă.

Totodată, potrivit aceleiași surse, el a scutit Biserica de dări, i-a înapoiat ceea ce îi fusese confiscate și i-a acordat dreptul de a primi donații. El a dăruit Bisericii și dreptul de eliberare a sclavilor. A înlăturat din legile penale pedepsele contrare creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu). Prin legea din 321, Constantin cel Mare a generalizat duminica zi de repaus în Imperiu. Împăratul Constantin a adoptat legi care interziceau adulterul și avortul, abandonarea copiilor nou născuți, răpirea copiilor și vinderea copiilor din motive de sărăcie.

Sfânta Împărăteasa Elena a trecut la Domnul la anul 327, puțin după întoarcerea de la Ierusalim, iar Sfântul Împărat Constantin – în 337, după 31 de ani de domnie.

La mulți ani, celor ce poartă numele acestor mari sfinți și nu uitați, rugați-vă la sfinții al căror nume îl purtați!

(sursa: crestinortodox.ro)