Fenomenul ”copii cu copii”: România a depășit 9 țări africane la nașterile din mame minore

112

Fenomenul copiilor cu copii a fost recent în analiza Organizației Salvați Copiii România, iar datele studiului sunt îngrijorătoare.

Potrivit Salvați Copiii, fenomenul mamelor minore plasează România pe primele locuri din Europa și este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Mai mult, rata de vaccinare a copiilor născuți de mame adolescente sau aflate la vârsta pubertății este cu 10% mai scăzută decât în rândul copiilor născuți de mame majore.

Datele Salvați Copiii România, obținute în urma unei anchete sociologice de teren, arată că șase din zece mame adolescente nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale, iar șapte din zece nu au beneficiat niciodată de planificare familială. Absența unei îngrijiri adecvate a sarcinii nu afectează însă doar mama, cât mai ales nou-născutul: patru din zece adolescente care devin mame au născut prematur, o pondere de patru ori mai mare decât în rândul mamelor majore incluse în eșantion.

“Fenomenul copiilor cu copii este un fenomen social, pentru că efectele nu se limitează la situația unei mame sau a unei comunități, ci vizează, în lanț, sănătatea fizică și emoțională a unor copii care se nasc într-un mediu vulnerabil și supus riscurilor sociale. Pe de altă parte, mamele minore sunt mai predispuse să nască prematur, iar prematuritatea rămâne una dintre cauzele majore ale mortalității infantile”, a explicat Gabriela Alexandrescu, președinte Executiv Salvați Copiii România.

De asemenea, condițiile socio-economice, în care aceste mame încă adolescente sunt nevoite să își ducă pe lume propriii copii, să îi îngrijească și să le asigure un climat de siguranță, sunt unele precare. Astfel, studiul a constatat ca aglomerarea locuinței caracterizează în principal gospodăriile defavorizate și cele cu mama minoră, aproximativ un sfert dintre acestea având o singură cameră de locuit. La nivelul întregului eșantion, doar o treime dintre respondenți afirmă că au grup sanitar în locuință. Procentul este semnificativ mai scăzut în cazul gospodăriilor defavorizate sau al acelora cu mama minoră. Alimentarea cu apă curentă nu este disponibilă în cazul a peste 60% din gospodăriile cu mame sub 18 ani și a aproape 80% dintre gospodăriile defavorizate.

Potrivit unui raport al organizaţiei internaţionale Save the Children, care include un index global al ţărilor unde copilăria este mai mult sau mai puţin ameninţată, România ocupă locul 52 din 172, situându-se sub țări ca Ucraina, Kazahstan, China, Serbia, Oman, Muntenegru, Liban, Tunisia, Bulgaria, Mauritius, Iordania (medie superioară României). Dintre toţi indicatorii urmăriţi în raport, mortalitatea infantilă şi rata naşterilor înregistrate în rândul adolescentelor sunt cele mai îngrijorătoare. Ţara noastră se numără printre ţările europene cu cel mai ridicat număr de decese ale copiilor sub 5 ani (11,1 la mie), iar din 1.000 de adolescente între 15 şi 19 ani, 34 sunt mame.

În Europa, doar două state prezintă o situaţie relative mai gravă: Bulgaria şi Georgia, cu valori de 36,8, respectiv 38,3 de naşteri. Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3) și Mauritius (28,3).

Una dintre cauzele identificate de Salvați Copiii pentru rata mare a mortalității infantile este accesul limitat al mamei minore la servicii și educație medicală. De aceea, o componentă majoră a programului de mortalitate infantilă este aceea a proiectelor derulate chiar în comunități. Astfel, programul ”S.E.N.S. – Siguranță prin educație pentru nutriție și sănătate” vizează o intervenție complexă în 42 de comunități vulnerabile socio-economic din 14 județe, prin aducerea educației pentru sănătate și pentru sănătatea reproducerii în comunitate, prin acordarea de alimente, suplimente nutritive, sprijin pentru transport, prin consiliere și prin monitorizarea permanentă a sarcinii și a nou-născutului.

(sursa: Salvați Copiii România)