Biserica Mănăstirii Dealu: restaurată, înfrumusețată și resfințită la un secol de la Marea Unire  

121

Duminică, 10 iunie 2018, zi eveniment în Arhiepiscopia Târgoviștei!

Mii de credincioși au participat la ceremoniile de resfințire a bisericii Mănăstirii Dealu Târgoviște.

Slujba de resfințire a bisericii cu hramul Sf. Ier. Nicolae, deosebit de frumoasă și înălțătoare, a fost oficiată de Patriarhul României, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon, ierarhi și ceilalți clerici, după care, în incinta bisericii, a fost săvârșit parastasul pentru Mihai Voievod Viteazul, primul mare întregitor de țară, al cărui cap se află în pronaosul sfântului lăcaș încă din anul 1603.

La evenimentul de la Dealu au mai participat: Înaltpreafințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, Înaltpreafințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Înaltpreafințitul Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, Înaltpreafințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înaltpreafințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și Înaltpreafințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos.

Au participat, de asemenea, înalte oficialități: Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, premierul Viorica Dăncilă, miniștri ai Cabinetului, membri ai Academiei Române și ai Academiei Oamenilor de Știință din România, autorități județene și locale.

Restaurată și înfrumusețată, la un secol de la Marea Unire de la 1918, ca dar și omagiu pentru binecredinciosul Voievod Mihai Viteazul, întregitorul și inspiratorul unității neamului românesc, biserica actuală a fost atestată documentar în anul 1431, fiind zidită de Voievodul Radu cel Mare și sfințită în anul 1501. În perioada anilor 2010-2018, la inițiativa și sub îndrumarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, s-au întreprins ample lucrări de consolidare a bisericii, a chiliilor şi a întregului ansamblu monahal. De asemenea, a fost reamenajat și modernizat Muzeul, iar elementele artistice din piatră, de la exteriorul bisericii, au trecut printr-un amplu proces de restaurare, redobândind strălucirea de odinioară.