De șase ani: Ziua Universală a Iei românești

100

De șase ani, pe 24 iunie, de sărbătoarea Sânzienelor (sau Drăgaica), este sărbătorită Ziua Universală a Iei.

”24 iunie 2018. Se deschid cerurile. Zânele României îmbracă Planeta într-o IE protectoare pe care i-au cusut povestea cu flori, păsări, fluturi, râuri, pământuri roditoare, stele, armonie, iubire și dor!” – se anunță pe comunitatea online „La Blouse Roumaine”, cea datorită căreia această zi este acum sărbătorită în 48 de țări, în peste 100 de orașe, de românii de pretutindeni.

Ziua Universală a Iei este un simbol al identității și creativității spațiului românesc. Inițiativa a luat naștere în 2013, pe Facebook.

Celebrată chiar în ziua Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută ca Sânzienele ori Drăgaica, cămașa din pânză românească devine din ce în ce mai iubită, apreciată și chiar… copiată în toate colțurile lumii.

În principalele orașe ale țării au loc cu acest prilej numeroase târguri tradiționale și expoziții.

În București, în perioada 23-25 iunie, va avea loc Târgul de Sânziene într-un cunoscut mall din Piața Sudului. Toți cei dornici să petreacă de Sânziene și de Ziua Universală a Iei sunt invitați de organizatori să se prindă în hora năzdrăvăniilor și să admire fel de fel de creații handmade care reinterpretează creativ motivele tradiționale.

”Vă invităm să celebrați alături de noi, pentru a șasea oară consecutiv, Ziua Universală a Iei, odată cu sărbătoarea Sânzienelor, a Drăgaicei și a Sfântului Ioan de Vară. E ziua bucuriei de a fi împreună, conectați cu originile noastre, oriunde ne-am afla. Tradiția e vie, povestea merge mai departe!”, se arată pe pagina de facebook ”La Blouse Roumaine”.

(sursa și foto: ”La Blouse Roumaine”)