Grădinițe estivale Salvați Copiii: În 5 ani, 318 pitici dâmbovițeni au mers mai departe la școală

64

1.000 de copii din comunităţile vulnerabile vor merge la grădiniţă în iulie şi august!

Organizația Salvaţi Copiii deschide 35 de grupe de grădiniţă estivală pentru 1.000 de copii din judeţele: Argeş, Braşov, Caraş Severin, Cluj, Constanţa, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Mureş, Neamţ, Olt, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, Suceava şi Bucureşti.

Acestea vor funcţiona în perioada 2 iulie – 31 august 2018 pentru a pregăti copiii cu vârste între 5 şi 7 ani, care nu au mai fost la grădiniţă, pentru începerea şcolii. În acest fel este facilitată integrarea şcolară pentru a preveni abandonul şcolar pe termen lung al copiilor proveniţi din medii vulnerabile socio-economic.

Selecţia copiilor a fost făcută având în vedere o serie de criterii: copiii din comunităţi defavorizate, de vârstă preşcolară, care nu au avut posibilitatea parcurgerii etapei preşcolare de învăţământ, fie pentru că nu au fost înscrişi în sistemul de învăţământ, fie pentru că, deşi au fost înscrişi, au avut o frecvenţă redusă, ceea ce îi va plasa în risc de abandon şcolar. La includerea în program sunt selectaţi cu prioritate copiii care urmează să fie înscrişi în clasa pregătitoare şi clasa I.

Datele empirice, analizate în ultimii cinci ani, arată că dintre copiii care au beneficiat de serviciile sociale şi educaţionale ale grădiniţelor estivale Salvaţi Copiii, aproape 93% sunt şcolarizaţi, doar 2,39% dintre ei sunt în afara sistemului de învăţământ de masă (şcoală/gradinţă), iar diferenţa, de 4,78% se află în străinătate, în urma migraţiei economice a părinţilor.

Deşi, oficial, 81% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între trei şi cinci ani au fost înscrişi la grădiniţă în anul şcolar 2016 – 2017, participarea efectivă a copiilor la această etapă esenţială a educaţiei abia depăşeşte 60 de procente, potrivit datelor coroborate ale EUROSTAT – EU-SILC. Cel mai adesea, cauza rămânerii în afara sistemului de învăţământ ţine de situaţia socio-economică precară, în condiţiile în care impactul participării la învăţământul preşcolar asupra rezultatelor ulterioare ale educaţiei este crucial.

Tocmai de aceea, una dintre priorităţile asumate ale Salvaţi Copiii România este aceea a integrării în şcoală a fiecărui copil – 1.000 de copii din comunităţi defavorizate din Bucureşti şi alte 20 de judeţe din România, cu acces îngreunat la educaţie, vor beneficia de educaţie preşcolară şi în 2018, în cadrul celor 35 de grădiniţe estivale.

Accesul la educaţia timpurie este un indicator crucial pentru parcursul ulterior al copilului. Odată integraţi în programul estival al Salvaţi Copiii, aceşti copii reuşesc să rămână în sistemul de învăţământ.

Statistica privind situaţia copiilor din România este frustă şi rămâne neschimbată, în pofida semnalelor de alarmă: peste jumătate dintre copiii din România (49%) se află în risc de sărăcie şi excluziune socială, iar aproape o treime dintre copiii sub şase ani trăiesc în condiţii de deprivare materială severă, arată Eurostat.

Experienţele anterioare ale Organizaţiei Salvaţi Copiii arată că participarea la două luni de grădiniţă pe timpul verii a generat un impact pozitiv semnificativ pentru retenţia în şcoală a copiilor din grupurile vulnerabile.

De-a lungul anilor, peste 7.500 de copii au fost înscrişi în grupe de grădiniţe estivale, iar peste 5000 de părinţi au beneficiat de consiliere şi suport material.

De exemplu, în ultimii 5 ani, dintre cei 346 de copii integraţi în grădiniţele estivale ale Salvaţi Copiii din Dâmboviţa, 318 au fost înscrişi mai departe în sistemul de învăţământ, iar opt au emigrat, alături de părinţi. 20 dintre copii au părăsit localitatea împreună cu familiile lor şi nu au putut fi colectate date despre ei.

(sursa: Salvați Copiii)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.