BIANCA și GEORGE sau PERFORMANȚA dâmbovițeană la Bac 2018. Amândoi vor merge la aceeași facultate

783

Bacalaureat 2018. A mai trecut o sesiune de mari emoții, de anul acesta împărțită, în premieră, în două: așa-numitele probe orale au fost susținute în luna februarie, iar cele scrise – la începutul acestei luni.

Dâmbovița a avut și anul acesta mulți elevi merituoși, care au obținut medii mari și foarte mari, care au muncit și au ”cules” acum primele roade din ceea ce va însemna viitorul lor. Viitor pe care ne dorim să îl aibă cât mai luminos și plin de reușite.

Ca și anul trecut, totuși, județul a avut doi elevi de media 10, „curat ca lacrima” cum se spune, medii muncite și ”transpirate” toți anii de liceu, cu gândul la un viitor frumos și interesant, în domeniile care au trezit în cei doi tineri dâmbovițeni nu numai pasiune, ci și ambiția de a le deveni profesioniști.

Bianca Drăghici și Georgian Stăncescu sunt doi tineri frumoși și deștepți, care au mesaje emoționante pentru colegi, pentru dascăli și pentru părinți, dar și sfaturi – nu părintești, ci tinerești, pline de sinceritate – pentru viitorii candidați ai examenului de Bacalaureat, de multe ori considerat, fără temei, o ”sperietoare”.

Amândoi au absolvit școli de renume din Târgoviște, Bianca – Liceul de Arte ”Bălașa Doamna”, iar Georgian – Colegiul Național ”Constantin Carabella”, iar drumul lor de acum înainte merge, culmea!, către aceeași facultate de la Academia de Studii Economice.

Felicitări, Bianca și Georgian! Așa cum am spus anul trecut despre Beatrice Grigore și Rareș Borcea (elevii de 10 ai Bacului 2017): voi sunteți cei care ați pus județul pe harta notelor de 10!

Felicitări dascălilor voștri, felicitări părinților voștri și tuturor celor care, într-un fel sau altul, mai mult sau mai puțin, v-au călăuzit drumurile și pasiunile atât de frumos!

Vă mulțumim că, datorită vouă, datorită muncii din spatele acestor performanțe, Dâmbovița poate sta cu fruntea sus: este unul dintre județele cu medii de 10 la Bacul 2018!

”Munciți pentru un viitor mai bun, atât al vostru, cât și al omenirii. Efortul depus de voi contează”

Bianca Drăghici: ”Fiind perfecționistă de fel, îmi creasem așteptări foarte mari în ceea ce privește examenul de bacalaureat, imaginându-mi că va fi ceva foarte greu, dar nu a fost deloc așa. Am ieșit din sala de examen, de fiecare dată, cu zâmbetul pe buze, știind că va fi bine. Într-adevăr, am depus efort în acest an școlar, dar eu îl consider normal, firesc. Notele mele de la examenul de bacalaureat nu sunt doar o consecință a muncii mele, ci și rezultatul trudei depuse de profesorii mei care merită toate laudele.

Voi opta pentru Facultatea de Cibernetică, Statistică și Informatică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din București, deoarece îmi doresc o carieră în domeniul IT. Urmăresc ca, pe lângă această carieră, să reușesc să îmbin pasiunea pentru acest domeniu cu talentul artistic, dat fiind faptul că am terminat Arhitectură, arte ambientale și design la Liceul de Arte Bălașa Doamna.

Le urez mult spor la învățat viitorilor elevi ce vor susține probele de bacalaureat! Să aveți încredere în voi, este foarte important, și, de asemenea, să vă apreciați profesorii și să urmați exemplul lor! Nu în ultimul rând, învățați și evoluați! Nu vă lăsați înșelați de idealuri temporare! Mi-aș dori să văd viitoarele generații cum excelează. În mâinile tinerilor stă viitorul. Așadar, munciți pentru un viitor mai bun, atât al vostru, cât și al omenirii. Efortul depus de voi contează.”

”Examenul de bacalaureat – veriga de legătură cu un  viitor așa cum mi-aș dori”

Georgian Stăncescu: ”Examenul de bacalaureat a fost pentru mine una dintre cele mai importante etape ale vieții, în măsura în care el nu a reprezentat o simplă încheiere a ciclului liceal, ci veriga de legătură cu un viitor așa cum mi-aș dori. Pasiunea pentru științele exacte, în special pentru matematică și informatică, și curiozitatea față de tot ce înseamnă fenomen economic m-au orientat către programul de Informatică Economică al CSIE, facultate din cadrul Academiei de Studii Economice. A fi admis la această facultate însă implică obținerea unui rezultat mai mult decât mulțumitor la “examenul maturității”. Așadar, m-am pus serios pe treabă și mi-am stabilit un program bine organizat, evitând amânarea învățatului de la o zi la alta, astfel încât să acopăr toate cerințele Bac-ului și totodată să îmi permit și ieșiri în oraș sau diferite momente de completă detașare.

Rezultatele nu au întârziat să apară, dar nu trebuie omis faptul că nu aș fi avut această reușită fără îndrumarea domnilor profesori, cadre didactice foarte bine pregătite, a căror activitate stă la baza renumelui Colegiului Național Constantin Carabella, sau fără sprijinul părinților mei, care mi-au fost și îmi sunt alături oricând este nevoie. Țîn să le mulțumesc pentru tot ce au făcut pentru mine și să menționez că implicarea lor a făcut diferența.

În ceea ce privește examenul în sine, consider că nu prezintă un grad ridicat de dificultate și că nu este atât de greu să obții o notă decentă. Bineînțeles că sunt necesare muncă, perseverență și seriozitate, dar sacrificiul este prea mărunt în comparație cu satisfacția pe care o are elevul care știe că va lua o notă bună și că munca lui nu a fost în zadar. Una dintre cauzele eventualei nereușite poate fi constituită de teama permanentă de examen, teamă pe care o resimte, mai mult sau mai puțin, fiecare dintre noi. Totuși, această poate fi suprimată parțial prin stabilirea unui program care să cuprindă atât sesiuni de învățare și pregătire pentru bacalaureat (și admitere), cât și activități recreative care să distragă și să relaxeze mintea. Astfel, recomandările mele pentru viitorii candidați se rezumă la evitarea unei supraîncărcări cu informații, căci învățatul continuu este ineficient și obositor, stabilirea unor priorități clare (amintind aici de elevii care vor susține admiteri și care trebuie să își canalizeze atenția mai ales asupra acestora) și, nu în ultimul rând, raportarea la examenul de bacalaureat ca la oricare etapă de tranziție, fiindcă el nu este altceva decât un semnal care ne previne asupra altor provocări, mai importante și mai greu de înfruntat.”