Târgoviște, 11 august: mare sărbătoare închinată Sfântului Ierarh Nifon

256

Pe 11 august, la Târgoviște, este sărbătorit Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ”ocrotitorul vieții spirituale din Eparhia noastră, primul sfânt canonizat la noi și binecunoscut înnoitor al vieții religios- morale din Țara Românească”, așa cum amintește Înalt Prea Sfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon.

Sâmbătă, 11 august, de la ora 7.00, la Catedrala din Târgovişte va fi oficiată Sfânta Liturghie, iar pe parcursul întregii zile credincioșii se vor putea închina la racla cu sfintele moaşte.

Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon va fi inaugurată de slujba Vecerniei, săvârșită pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, în ajunul sărbătorii, vineri, 10 august, de la ora 18.00, și de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, care se va desfăşura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăți de Scaun.

Erudit și bun păstor, Sf. Ier. Nifon a reorganizat din temelii viața spirituală munteană de la începutul secolului al XVI-lea, pentru ca Biserica să poată răspunde provocărilor contextului pastoral-misionar al acelei epoci, propovăduind cu acrivie frumusețea credinței ortodoxe și dând exemplu de autentică trăire în duhul Sfinților Părinți.

Fiind una dintre cele mai importante personalități ale vieții noastre spirituale și culturale, Sf. Ier. Nifon a rămas în conștiința poporului binecredincios ca un Ierarh înțelept și blând, un reper moral incontestabil care, cu abnegație și hotărâre, a contribuit la înnoirea vieții bisericești muntene.