Primul dosar penal pentru răspândirea pestei. Epidemia se apropie de unul dintre cele mai mari combinate de porci din țară

111

A apărut primul dosar penal, întocmit de Poliția Ialomița, pentru suspiciunea de răspândire a pestei porcine. Județul Ialomița a fost lovit ca un taifun de această boală, fiind descoperite 67 de focare în 13 localități și ucise până acum șase mii de animale.

Legat de dosarul penal, potrivit Adevărul, prefectul județului Ialomița, Gigi Petre, a declarat că se fac verificări privind modul în care un animal din Giurgeni, unde a fost declarat primul focar, a ajuns la Bucu. ”Poliţia are în lucru un dosar privind împrăştirea bolii. O femeie a transportat un animal din Giurgeni, când localitatea era izolată, la Bucu. Ulterior, s-a confirmat că animalul era purtător de virus. Trebuie să se stabilească exact cum au stat lucrurile. Facem apel încă o dată la oameni să înţeleagă situaţia şi să repecte măsurile pe care le impunem. Este aproape imposibil de controlat situaţia, oricât de multe filtre am avea. Se poate circula pe drumuri de ţară, adiacente, pe variante ocolitoare prin tot judeţul, nu doar pe DN2. Oamenii tot taie porci. Am confiscat carne, untură, pulpe, este o problemă gravă“, a explicat Gigi Petre pentru Adevărul.

Situația este alarmantă și tensionată, deoarece pesta se află la 50 de km de Căzănești, localitate unde există un combinat cu 70.000 de porci, numai rase de selecţie.

Pentru a face faţă situaţiei, forţe suplimentare de medici veterinari au fost trimise din Deva şi de la Giurgiu.

(sursa: Adevărul, foto: Gura Ialomiței)