Tineri dâmbovițeni, în proiecte europene: Întoarcerea la viața în natură și la produsele naturale

215

Într-o societate consumeristă, trei tineri dâmbovițeni – Bidică Petruț Claudiu, Mihai Alina și Manea Ruxandra Adriana – au ales să participe în cadrul unui proiect european care să îi apropie tot mai mult de natură, dar totodată să promoveze tradițiile și obiceiurile românești.

Proiectul la care acești tineri au luat parte s-a numit Düzce Youth și s-a desfășurat în provincia Dùzce, Akçakoca, în perioada 4-12 august 2018. Susținut de Comisia Europeană și de Agenția Națională a Turciei, proiectul a avut drept scop acela de a încuraja viața în natură, de a conștientiza importanța acesteia în viața cotidiană, utilizarea produselor naturale și modul de ajungere la un produs finit, utilizând beneficiile oferite de natură.

Obiectivul proiectului a fost acela de a crește sentimentul de iubire față de natură, de a-i face pe tinerii participanți să conștientizeze importanța vieții în natură și a mediilor naturale, de a-i informa asupra efectelor dăunătoare pe care produsele procesate excesiv le pot produce în organismul uman și încurajarea acestora să folosească produse naturale.

Numărul total de participanți în cadrul proiectului a fost de 50 de tineri, aceștia provenind din România, Turcia, Portugalia, Italia, Bulgaria și Marea Britanie. Tot în cadrul proiectul fiecare țară participantă a avut ocazia să își promoveze tradițiile și obiceiurile în cadrul serilor culturale, participanții acumulând informații despre culturi noi, reușind să depășească stereotipurile și să lege prietenii interculturale.

Pe durata proiectului, participanții au încercat să acumuleze informații și deprinderi de la localnici și de la ceilalți participanți în proiect, astfel încât la întoarcerea acestora în țara de origine să promoveze în spațiul european activitățile desfășurate, cum ar fi: producerea gemului din produse organice și conservarea acestora de către ei înșiși.

În urma participării în cadrul acestui proiect, tinerii au primit un certificat Youthpass care atestă cunoștințele dobândite și un certificat ecologic pregătit special pentru ei de organizatori.