Dâmbovița: nu au fost reclamate cazuri de pestă porcină, dar atenție la recomandările polițiștilor

256

Precizări importante de la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

Până în prezent, la nivelul judeţului, nu au fost reclamate cazuri de pestă porcină şi nu au fost înregistrate sesizări privind înşelăciuni comise de persoane rău intenţionate, deghizate în presupuşi reprezentanţi ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare, care, sub pretextul pestei porcine, ar lua animalele din curţile proprietarilor, îndeosebi de la cetăţenii de pe raza localităţii Crevedia.

Pentru a nu deveni victima unei astfel de înşelăciuni, poliţiştii vă recomandă să fiţi precauţi şi manifestaţi atenţie la persoanele care trec pragul locuinţei dumneavoastră.

Evitaţi să permiteţi accesul străinilor în curte, indiferent de pretextul invocat.

Dacă la poarta dumneavoastră se prezintă persoane necunoscute care se recomandă a fi inspectori ANSVSA, solicitaţi-le legitimaţia de serviciu şi verificaţi documentul cu atenţie. Precizăm că, într-un caz real, aceştia vin însoţiţi de poliţie, jandarmi şi reprezentanţi ISU.

În cazul în care observaţi că animalul manifestă semne care indică pesta porcină, anunţaţi de îndată medicul veterinar şi nu apelaţi la persoane neautorizate.

***

La nivel național, pesta porcină face ravagii. Numărul focarelor de pestă porcină africană confirmate pe teritoriul țării a ajuns la 725, acestea fiind active în 10 judeţe (156 de localităţi). Până pe 23 august, au fost confirmate focare de boală în opt exploataţii comerciale din judeţele Tulcea şi Brăila, iar numărul total al porcilor ucişi a ajuns la 117.704, atât în exploataţiile comerciale cât şi în gospodăriile populaţiei.

Judeţele afectate sunt: Satu-Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa, Galaţi, Călăraşi şi Ilfov.

(foto: Știrile KanalD)