4 octombrie este Ziua Mondială a Animalelor (a tuturor animalelor, sălbatice sau domestice, mamifere, păsări, reptile, pești), sărbătoare ajunsă în al 87-lea an.

Mai exact, Ziua Mondială a Animalelor a fost inițiată în cadrul convenției ecologiștilor din Florența, în anul 1931, încă de atunci dorindu-se transmiterea unui semnal de alarmă privind numărul tot mai mare de specii pe cale de dispariție.

Alegerea zilei de 4 octombrie nu a fost făcută la întâmplare. Ea se află în strânsă legătură cu patronul spiritual și protectorul animalelor, Sfântul Francisc de Assisi (1182-1226), a cărui canonizare a avut loc pe 4 octombrie 1228.

În fiecare an, evenimentele care se organizează cu ocazia acestei zile aduc în prim-plan drepturile animalelor și doresc conștientizarea felului în care acțiunile omului pot influența negativ viața animalelor și viața pe planetă.

La Târgoviște, joi, 4 octombrie, de la orele 13.00, Biblioteca Judeţeană „I. H. Rădulescu” Dâmboviţa organizează manifestarea „Prietenii mei necuvântători”, dedicată Zilei Internaţionale a Animalelor.