România și Dâmbovița, în cod galben și portocaliu: Unde vin ninsorile

138

Vânt deosebit de puternic în următoarele ore, la nivelul întregii țări. Meteorologii au emis cod galben pentru intervalul 23 octombrie, ora 22 – 24 octombrie, ora 22, inclusiv în județul Dâmbovița, alături de aproape toată țara.

Fenomene vizate sunt intensificări ale vântului, ninsori viscolite în zonele montane. Prognozele spun că, la munte, îndeosebi la peste 1500 m altitudine, vor fi precipitații predominant sub formă de ninsoare, iar vântul va avea intensificări cu viteze, în general, de 70 – 80 km/h, viscolind temporar zăpada și reducând vizibilitatea. La peste 1800 m vor fi rafale de peste 90 km/h, iar ninsoarea va fi puternic viscolită. Astfel de fenomene se vor semnala în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie) mai ales în Carpații Orientali, apoi cu precădere în zona Carpaților Meridionali și a Carpaților de Curbură.

În zonele mai joase de relief, sunt așteptate intensificări ale vântului, astfel că, în noaptea de marți spre miercuri (23/24 octombrie), în Banat, Crișana, Maramureș și Transilvania vântul va avea intensificări cu viteze de 55…60 km/h, iar pentru intervale scurte de timp vor fi rafale de peste 65…70 km/h. În aceste regiuni, va ploua pe arii relativ extinse, iar cantitățile de apă vor atinge local 15 l/mp și izolat, mai ales la deal, 25 – 30 l/mp. În cursul zilei de miercuri (24 octombrie), vântul se va intensifica treptat în toate regiunile, cu viteze în general de 55 – 70 km/h, mai mari în sudul extrem al țării.

Județele Caraș-Severin, Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, sunt sub avertizare meteo cod portocaliu în ziua de 24 octombrie, orele 12 – 19. Fenomene vizate: rafale puternice ale vântului.