Dâmbovița: Se cere cu insistență înființarea unui centru regional de colectare legume-fructe

67

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, interpelat de deputatul dâmbovițean Oana Vlăducă pe tema înființării în județ a unui centru regional de colectare legume-fructe, temă de altfel inclusă în planul de măsuri pentru organizarea și eficientizarea activității agricole.

Amintind că Dâmbovița s-a impus drept principal furnizor de legume și fructe pentru capitală și județele vecine, în special prin bazinele pomicole Voinești și Valea Ialomiței, precum și cele legumicole Lungulețu, Petrești sau Băleni, deputatul Oana Vlăducă a precizat: ”Schimbările petrecute în ultimii ani au determinat concurența puternică a unor țări ca Polonia, Ungaria, Austria sau Italia (în sectorul pomicol), respectiv Bulgaria, Spania, Italia, Grecia sau Turcia (în sectorul legumicol). De aici, a rezultat o stagnare și, pe alocuri, chiar regres în realizarea de venituri de către producătorii români în aceste sectoare. Deși s-a investit destul de mult, în special prin accesarea de fonduri europene, acestea au fost destinate, cu precădere, segmentului de producție și mai puțin în depozitare, procesare și desfacere. Situația impune măsuri urgente pentru a asigura condiții de valorificare a producției către piață”.

Înființarea în Dâmbovița a unui centru de colectare legume- fructe este absolut îndreptățită și necesară. ”Analizând toate avantajele oferite, considerăm că o comună din bazinul Lungulețu se pretează cel mai bine pentru un astfel de proiect, cu deservire atât pentru legumicultorii din zonă, cât și pentru cei din județele învecinate (Giurgiu, Prahova), precum și pentru pomicultorii din bazinul Voinești sau județele Argeș și Prahova”, a mai spus Oana Vlăducă.

Direcția Agricolă Dâmbovița, cu sprijinul autorităților locale, a identificat și câteva locații posibile pentru înființarea acestui centru de colectare:

  • Potlogi poate pune la dispoziție o suprafață de 20 ha deținute în proprietate privată, cu posibilitate de cumpărare;
  • ADS Dâmbovița deține suprafețe pretabile de peste 50 ha, cu acces la drum național, autostradă și utilități în punctele Corbii Mari și Bucșani.