Când ar trebui șoferii să schimbe anvelopele pentru iarnă

158

Polițiștii rutieri din Dâmbovița reamintesc șoferilor că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Legea cauciucilor de iarnă este în vigoare deja de 7 ani, însă anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în fiecare an începand cu data de 1 noiembrie, creându-se o confuzie în acest sens.

Practic, în propunerea legislativă din 2010 a fost menționat intervalul 1 noiembrie – 31 martie, însă s-a renunțat la el, în conditiile în care poate sa ninga în lunile octombrie sau aprilie.

Specialiștii recomandă schimbarea anvelopelor de vară cu cele de iarnă de la temperaturi de 7 grade Celsius!

Anvelopele de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).

Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate doar dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”).