Anul cărții: Speranțe pentru dublarea numărului de cititori

12

De la finele lunii noiembrie, este oficial: parlamentul a decis ca 2019 să fie anul cărții.

Plecând de la statisticile îngrijorătoare, care arată că România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la citit, parlamentarii au decis să ia măsuri în această privință.

Astfel, cu vot în unanimitate, a apărut ”Pactul pentru Carte” care include 8 măsuri pentru dublarea consumului de carte în doi ani.

2019 va fi Anul cărții în Românie, oferind Ministerului Culturii sau Ministerului Educaţiei cadrul instituţional prin care să promoveze scriitorii şi cartea în şcoli, media şi prin alte acţiuni publice.

”În aceste campanii se vor implica și Televiziunea și Radioul Public, care vor include în programele lor aspecte de la evenimentele dedicate sărbătoririi Anului cărţii. Această lege s-a impus natural deoarece cifrele nu sunt în acest moment îmbucurătoare pentru România. Astfel, doar 2,8% dintre români citesc o carte pe lună, un român din cinci nu a citit niciodată o carte, 42% dintre copiii români de 15 ani erau analfabeți funcționali în 2016”, a precizat deputatul dâmbovițean Claudia Gilia.

Inițiatorul proiectului, liberarul Ovidiu Alexandru Raetchi, a declarat: ”A fost votat (și devine lege) proiectul care va face din 2019 Anul Cărții în România, oferind Ministerului Culturii sau Ministerului Educației cadrul instituțional prin care să promoveze scriitorii și cartea în școli, media și prin alte acțiuni publice. Vestea excelentă este că acesta e primul proiect din pachetul legislativ Pactul pentru Carte care trece de Parlament și că s-a conturat o majoritate dispusă să susțină pachetul (opt proiecte de lege) în ansamblu. Aprobarea lui ar însemna, în fapt, o dublare a consumului de carte în țara noastră până în 2020. Marile națiuni citesc mult, scriu mult, traduc mult și publică mult. Iar în acest moment, din păcate, România este pe ultimul loc în UE în ceea ce privește piața de carte – realitate pe care am început să o corectăm”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.