Târgoviște: Un monument istoric medieval a fost inclus în Programul Național de Restaurare – Etapa Urgențe

126

Poarta Dealu – Vânătorilor, monument istoric de pe Aleea Coconilor din Târgoviște, cunoscută și ca Poarta Vânătorilor Domnești, va fi reabilitată.

După mulți ani în care s-a tot scris că stă să se dărâme și după ce a fost ”întărită” cu niște proptele de metal, poarta monument istoric  a primit finanțare în vederea restaurării.

Vestea a fost transmisă de primarul Târgovștei, Daniel Cristian Stan: ”În urmă demersurilor administrației locale, Institutul Național al Patrimoniului ne-a transmis faptul că obiectivul monument istoric Poarta Dealu-Vânătorilor a fost inclus în Programul Național de Restaurare Etapa II-Urgențe și Priorități 2018, program aprobat de Mnisterul Culturii și Identității Naționale la data de 22.11.2018, urmând a fi demarate procedurile de achiziție publică”.

Poarta Dealu – Vânătorilor este una dintre cele cinci intrări și ieșiri din fosta Cetate de Scaun a Țării Românești. Acestea erau: Poarta Vânătorilor Dealului, Poarta Buzăului, a Bucureștiului, Poarta Argeșului și a Câmpulungului și corespundeau drumurilor care plecau din Târgoviște. Încă din anul 1648, într-o scrisoare nedatată a mitropolitului Ștefan, se amintește de cele cinci intrări și ieșiri din fosta Capitală a Țării Românești.