Dâmbovița: Unde se face examenul pentru identificarea parazitului Trichinella la carnea de porc

126

În scopul prevenirii apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă când crește consumul de alimente de origine animală obținute în mod tradițional, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița atenționează:

– consumul de carne de porc fără a fi testat pentru Trichineloză reprezintă un risc foarte mare pentru sănătatea consumatorului, parazitul Trichinella Spp producând îmbolnăviri grave la om. În acest sens este necesară efectuarea examenului trichineloscopic pentru carnea obținută de la porcii crescuți și sacrificați în gospodăriile proprii;

– consumatorii trebuie să își procure carnea numai din unitățile autorizate sanitar–veterinar, fiind interzisă achiziționarea acesteia din unități neautorizate sau din tăieri clandestine.

În Dâmbovița, examenul pentru identificarea parazitului Trichinella Spp se poate efectua la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare Oficiale din Târgoviște, Pucioasa și Titu – unde în perioada 30.11 – 24.12.2018 și 27.12.2018 – 07.01.2019 – va fi asigurată permanența, inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică; va fi afișat programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil și numărul de telefon, precum și la nivelul tuturor Circumscripțiilor Sanitare Veterinare din mediul rural.

Până acum, în Dâmbovița, au fost confirmate două cazuri de porci infestați cu Trichinella Spp în comuna Corbii Mari, ambele în aceeași gospodărie.

Totodată, în această perioadă, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița va intensifica și controalele oficiale, în scopul verificării modului în care sunt respectate condițiile sanitare veterinare din toate piețele agroalimentare, abatoare, unități de tranșare a cărnii, unități de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală, precum și în unități de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării, unități de alimentație publică, pizzerii, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie-patisserie, pensiuni turistice, magazine alimentare etc).

(sursa foto: ziare.com)