Contrabandă cu țigarete. Ce au descoperit polițiștii într-o autoutilitară din Dâmboviţa

46

Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară într-un dosar privind săvârşirea infracţiunii de contrabandă cu ţigarete, acţiune în urma căreia au fost identificate şi ridicate peste 570.000 de ţigarete de contrabandă.

Întrucât, din datele şi probele administrate de către poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 2 – a rezultat presupunerea rezonabilă că mai multe persoane au ca preocupre comercializarea de ţigarete provenite din contrabandă, au fost puse în aplicare 13 mandate de percheziţie, la domiciliile şi locurile frecventate de către cei implicaţi.

Astfel, într-o autoutilitară aflată în curtea unui imobil din judeţul Dâmboviţa, a fost identificată cantitatea de 343.000 ţigarete, având aplicat timbru de Ucraina, disimulate în compartimente special confecţionate în acest scop. Totodată, poliţiştii au descoperit într-un garaj un perete fals, prevăzut cu o uşă cu yala disimulată în spatele unei prize, în spatele căruia au fost identificate peste 233.000 de ţigarete, fără timbru aplicat.

În urma acţiunii au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor 14 telefoane mobile, iar la o adresă din Bucureşti au fost identificate şi ridicate peste 3.300 de ţigarete de contrabandă.

Opt persoane au fost conduse pentru audieri la sediul Poliţiei Sectorului 2, prejudiciul cauzat bugetului de stat fiind estimat la suma de 346.000 de lei. De asemenea, au fost indisponibilizate două autoutilitare şi două autoturisme, precum şi sumele de 9.400 de lei şi 400 de euro.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunii de contrabandă, cu un bărbat în stare de arest preventiv, iar faţă de alţi doi bărbaţi a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

(sursa: Direcția Genereală a Poliției Municipiului București)