Pe glob: obiceiuri de Revelion

75

În noaptea dintre ani, de Revelion, de-a lungul globului, în lume, oamenii au tot felul de obiceiuri. De la sperietorile din Ecuador, până la plimbatul cu valiza în jurul casei în Venezuela, obiceiurile sunt atât de trăsnite câte popoare există.

Un singur lucru este comun: bucuria primirii unui nou an, cu tot cu ”pachetul” de speranțe, așteptări și provocări cu care vine.

România – Românii cred că este bine să fie cât mai mult zgomot la trecerea dintre ani, pentru a fi alungate spiritele rele. Pe de altă parte, e bine ca miezul nopții dintre ani să vă găsească și cu ceva bani în buzunare și să nu aruncați gunoiul, tocmai pentru a nu arunca norocul. În unele locuri, la miezul nopții, ușa trebuie să fie deschisă, pentru a permite vechiului an să iasă și celui nou să intre. Românii mănâncă pește în noaptea de Revelion pentru a trece ușor prin provocările noului an, ca prin apă. Este bine ca în noaptea de anul nou să vă puneți o dorință, se spune că aceasta se va îndeplini.

Ecuador – Oamenii fac o sperietoare, pe care o îmbracă și o umplu cu ziare și bucățele de lemn. La miezul nopții, fiecare familie iese în față casei și dă foc sperietoarei, în acest mod dispărând tot ce a fost rău în ultimele 12 luni.

Brazilia – Oamenii se îmbracă în alb ca să aibă un an liniștit și plin de noroc. Cei care au în apropiere o plajă obișnuiesc ca, după miezul nopții, să sară de șapte ori în valuri și să arunce flori în apă, în timp ce-și pun o dorință.

Danemarca – Pentru că danezii consideră că e un semn bun să găsești niște farfurii sparte la ușă, așa că ei sparg farfuriile la ușile prietenilor încercând să obțină cât mai multe cioburi.

Venezuela – Cei care își doresc să călătorească trebuie ca în noaptea dintre ani să facă ocolul casei cu un geamantan. Totodată, cei care vor să aibă noroc în noul an poartă de Revelion lenjerie intimă de culoare galbenă.

Bolivia – Fiecare familie face o păpușă din lemn, pe care o agață de ușă pentru a avea noroc în noul an.

Belgia – Fermierii obișnuiesc să le ureze animalelor „La mulți ani” pentru a le merge bine în gospodărie tot anul.

Canada – are loc „baia ursului polar”, adică persoane de toate vârstele înoată în apă aproape înghețată.

Franța – francezii cred în parfumuri, în modă, dar și în… clătite. E musai ca în prima zi a noului an să aibă clătite la micul dejun.

Irlanda – La miezul nopții, toți intră în casă pe ușa din față și ies pe cea din dos, pentru a alunga ghinioanele și a avea numai noroc în noul an.

Italia – Copiii primesc bani, iar cei mari își dăruiesc portocale.

Japonia – Un gong sună de 108 ori, pentru cele 108 păcate pe care, spun japonezii, un om le poate comite. Ascultând gongul, sufletul se purifică și scapă de păcate.

Puerto Rico – Se aruncă apă pe fereastră imediat după miezul nopții, pentru a alunga spiritele rele și ghinioanele din casă.

Anglia – Englezii cred că dacă primul vizitator este cineva înalt și cu părul negru, noul an va fi plin de realizări și bucurii.

Spania – Spaniolii mănâncă la miezul nopții 12 boabe de struguri, pentru fiecare lună din noul an câte una.

Olanda – Dacă francezii mănâncă clătite, olandezii mănâncă gogoși rotunde care simbolizează închiderea unui ciclu de viață.

Statele Unite – Americanii au pe masa de Revelion friptură de porc cu garnituri considerate „norocoase”, de mazăre sau frunze de varză, care simbolizează banii.

Filipine – La miezul nopții, filipinezii „omoară” vechiul an trăgând cu un tun din bambus.

Germania – Se taie șase cepe în jumătate și se pune sare peste ele, pentru a „vedea” cum va fi vremea în noul an. Dacă sarea se topește înseamnă că va fi o luna ploioasă, dacă nu, înseamnă că va fi soare. Acest obicei îl foloseau și bătrânii din zonele rurale ale României, unii dintre ei încă mai pun și azi sare pe ceapa tăiată.