Programul gROwth (Junior): statul se împrumută de la copii

91

Noul program al Guvernului intitulat gROwth – Contul individual de economii Junior stârnește deja controverse.

Deși teoretic ar fi bun, sunt voci de specialiști în economie care spun că va fi prost implementat.

Mai exact, Trezoreria Statului va deschide conturi copiilor, iar părinții vor putea depune bani în contul micuților. Contul se deschide pe numele copilului, automat la unitățile Trezoreriei Statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a altui reprezentant legal al copilului sau împuternicitului acestora.

Statul va oferi și el 600 lei anual, dacă în cont s-au depus într-un an mai mult de 1.200 lei. De asemenea, se aplică o dobândă de 3% pe an. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză.

În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobânda.

Suma va putea fi retrasă doar după ce copilul a împlinit 18 ani, singurele excepții fiind cazurile medicale grave sau decesul copilului.

Toate bune și frumoase, însă practic acest lucru înseamnă că reprezintă un ”împrumut” acordat statului.

Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăși un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro.

Depunerile au început din luna decembrie 2018.

Există analiști care spun că ”nu există nici un mecanism care să împiedice statul să-ți dea țeapă. Mai mult, totul pare bazat pe un sistem în care tu dai acum bani statului și peste mulți ani statul vede cum ți-i dă înapoi, plus bonusul”, pentru că în anii de creștere ai copilului se pot întâmpla multe, inclusiv ca statul să modifice programul.

Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români spun că ar trebui făcut ceva pentru copiii aflați în situații de risc, considerând că programul Junior se adresează de fapt doar părinților cu dare de mână și în niciun caz majorității care abia are ce economisi de la o lună la alta.