Târgoviște: Mini-Festivalul „Mihai Eminescu” a ajuns la cea de-a XII-a ediție

45

De 12 ani, în fiecare lună ianuarie, în preajma zilei de 15, la Târgoviște, are loc Mini-Festivalul „Mihai Eminescu”, o inițiativă a Clubului Victorioșilor condus de Viorica și Victor Mihalache.

Fiecare român ar trebui să știe ce semnifică ziua de 15 ianuarie, ziua în care se năștea acum mai bine de un veac și jumătate marele poet Mihai Eminescu. De asemenea, pentru că fiecare român a recitat măcar o dată în viață la serbările școlare versuri scrise de Eminescu, din 2011, această zi capătă o dublă însemnătate: devine și Ziua Culturii Naționale.

La Clubul Victorioșilor, Eminescu s-a aflat întotdeauna printre alegerile făcute de micuții recitatori, însă an de an își aleg o zi în care cu toții își amintesc versuri frumoase sau cântece scrise pe versurile ultimului mare romantic european.

Această întâlnire cu poezia a avut loc și pe 13 ianuarie, în direct, în platoul emisiunii „Banca de Talente” de la Columna TV. Iar prin intermediul micilor ecrane, versul și cântecul au ajuns în casele românilor din întreaga țară.

Invitat de onoare a fost artista Bianca Hanu, din Ploiești, cea care a dat un glas și o interpretare aparte poemului „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie?”, prevestind cumva ceea ce urmează să se întâmple la emisiunea de duminica viitoare, când vom celebra 160 de ani de la Mica Unire.

„Suntem în cuvânt și-n toate,

Floare de latinitate,

Sub un cer cu stele sudice,

De avem sau nu dreptate,

Eminescu să ne judece….”

Așa scria cândva Grigore Vieru cu gândul la Eminescu, și așa am fredonat și noi astăzi.

„Somnoroase păsărele”, „Lacul”, „Epigonii”, „O, rămâi”, sunt titluri cunoscute tuturor. Astăzi, glasurile copiilor au făcut să se audă sincer toate aceste ziceri lăsate moștenire României de către Mihai Eminescu.

Clubul Victorioșilor va continua să susțină an de an in fața dumneavoastră acest mini-festival important.

Ne-ați fost alături și anul acesta, la cea de-a XII-a ediție, dragi telespectatori, iar pentru aceasta vă mulțumim!

Clubul Victorioșilor

(articol realizat de Roxana Clopotaru, studentă în anul II la Facultatea de Științe Politice, Litere și Comunicare, Specializarea Jurnalism, a Universității „Valahia” din Targoviște)