Dâmbovița: Patru cazuri de gripă confirmate de Institutul Cantacuzino. Recomandările medicilor

128

Gripa face victime în România! În țară, boala a luat nouă vieți, printre care un bebeluș de 10 luni și un tânăr de 17 ani.

La nivelul județului Dâmbovița, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică, în intervalul 1-13 ianuarie 2019, în urma centralizării datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 905 cazuri de îmbolnăviri prin afecţiuni respiratorii, din care 133 de cazuri internate.

De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 14 ianuarie 2019, au fost confirmate de laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti 4 cazuri de gripă sezonieră, din care 3 cazuri cu virus gripal A subtip H1pdm 09 si un caz cu virus gripal A subtip H3.

Toate cazurile de gripă au fost înregistrate la dâmbovițeni adulți, trei din mediul urban şi un caz din mediul rural, persoane neimunizate antigripal.

Potrivit specialiștilor DSP, în Dâmbovița, din fericire, se desfăşoară o activitate gripală sporadică.

Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

Pentru a evita îmbolnăvirea, medicii de sănătate publică fac următoarele recomandări: nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului; mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât dupa ce a fost spălată cu apă şi săpun; se vor evita aglomeraţiile umane; se va evita contactul apropiat cu persoanele care prezintă semene clinice evidente de afecţiuni respiratorii (febră, ochi congestionaţi, tuse, strănut); curăţaţi şi dezinfectaţi frecvent suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor.

Dacă o persoană prezintă semene de boală, se va izola de restul familiei şi se va prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Este indicată imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie.

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave au fost vaccinate 53.424 de persoane.