Valentin, dâmbovițeanul semifinalist la ”Chefi la cuțite”, despre cele mai importante ”ingrediente” în viață și în arta culinară (interviu)

468

Este cel mai tânăr concurent pe care l-a avut emisiunea Chefi la cuțite, în șase sezoane. L-au dorit în echipele lor Chef Sorin Bontea și Chef Florin Dumitrescu. Anul acesta va susține Bacalaureatul și, la o vârstă atât de frumoasă, e un coleg și un bucătar extraordinar, un perfecționist care știe foarte bine ce vrea.

Este semifinalist în cadrul celui mai urmărit concurs de artă culinară din România, difuzat de postul tv Antena 1.

Valentin Dumitrescu este din Voinești Dâmbovița, iar drumul lui spre premiile cele mari ale vieții a început.

Își dorește să devină un expert în bucătărie, să experiementeze bucătăria asiatică și să gătească pentru celebrități. Cu siguranță va reuși, pentru că deja știe ”secretul” și ”ingredientele” care dau nu numai savoare vieții, dar o și transformă într-una de poveste: ”dragostea, pasiunea, gustul, imaginația, dar și perfecționismul” – după cum spune chiar el.

Reporter: Știm că ai descoperit pasiunea pantru gătit și bucătărie odată ce te-ai mutat la Târgoviște pentru a urma cursurile ColegiuluI Cantacuzino. (dacă greșesc, te rog să corectezi – mulțumesc!). Care au fost primele preparate gătite de tine și de la cine crezi că moștenești pasiunea pentru o asemenea meserie deosebită?

Valentin Dumitrescu: Într-adevăr mi-am descoperit această pasiune în timpul în care am stat în Târgoviște , pentru a urma cursurile la Colegiul Național “Constantin Cantacuzino”. Am început cu preparate foarte simple , multe pe bază de ou. Nu m-am gândit vreodată dacă am moștenit pasiunea de la cineva, dar din câte știu străbunica din partea mamei provenea dintr-o familie de patiseri.

Reporter: După ce termini liceul, ce planuri imediate ai? Ce bucătării ai dori să descoperi?

V.D.: După terminarea liceului, doresc să-mi pun bazele în ceea ce privește calificările și cursurile pentru domeniul culinar. Doresc cu ardoare să experimentez bucătăria asiatică.

Reporter: Ai vreun maestru culinar, vreun Chef preferat, din România sau din afară?

V.D.: Am câțiva chefi preferați din România , că Chef Cătălin Petrescu , Chef Sorin Bontea și Chef Florin Dumitrescu.

Reporter: Ești cel mai tânăr concurent din toate sezoanele emisiunii ”Chefi la cuțite”. Cum te simți în asemenea postură, consideri că a fost un atu faptul că ai fost cel mai mic – să zic așa – din platou?

V.D.: Sunt mândru de faptul că sunt cel mai tânăr concurent care a intrat vreodată în echipele Chefilor. Probabil am fost și cel mai vizionat dintre concurenți, deoarece orice persoană dorește să vadă progres în tinerii din zilele noastre. Pentru mine acest lucru a fost ca un vot al vieții, prin acest concurs am câștigat votul de încredere de a merge mai departe spre domeniul culinar.

Reporter: Deși cel mai tânăr, ai reușit să faci față emoțiilor, ai demonstrat talent, pasiune, ești îndrăgit. Ce calități consideri că ai și care consideri că este cel mai mare defect al tău?

V.D.: Consider că într-un astfel de concurs este necesar să ai o educație bine pusă la punct, ambiție multă, dar și curaj, deoarece concursul este unul televizat și îți asumi anumite riscuri. De asemenea, fiind un concurs de echipă, ai nevoie și de fair play. Cel mai mare defect se leagă de faptul că sunt foarte grăbit câteodată, când nu ar trebui.

Reporter: Te-ai imaginat vreodată gătind pentru o celebritate a lumii? Dacă da, pentru cine și de ce?

V.D.: Bineînțeles că îmi doresc să gătesc pentru multe persoane, dar și pentru celebrități, deoarece îmi doresc că preparatele mele să fie apreciate la nivel înalt.

Reporter: Care sunt felurile de mâncare pe care le prepari cu cea mai mare plăcere și ce anume îți place ție cel mai mult să mănânci?

V.D.: Îmi place foarte mult să fac deserturi și de aceea îmi doresc să fac în paralel cu bucătăria și cofetăria. Cel mai mult îmi place să mănânc feluri de mâncare tradițională românească.

Reporter: Care consideri că sunt ”ingredientele” succesului în viață, în orice domeniu, nu numai în arta culinară?

V.D.: Cele mai importante ingrediente atât în viață, cât și în domeniul culinar sunt dragostea, pasiunea, gustul, imaginația, dar și perfecționismul.

Reporter: Mulțumim mult Valentin. Îți dorim mult succes! Și aș vrea să auzim de tine și de realizările tale mereu și mereu. Succes la Bacalaureat și la toate examenele ce vor urma în viața ta, dar în special succes la examenul suprem: visul de a deveni maestru în bucătărie. Pentru noi, ești deja!