Virusul Pestei Porcine Africane (PPA), depistat din nou în Dâmboviț. De data asta însă Ia un porc mistreţ, găsit mort pe un fond de vânătoare 35 Dârza pe raza localităţii Butimanu-Barbuceanu.

Potrivit Direcției Sanitar Veterinare, suspiciunea a fost emisă în data de 31 ianuarie 2019, în urma emiterii unui buletin de analiză de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa. Conform procedurii, probele au fost expediate către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală, care a confirmat suspiciunea.

În aceste condiții, sâmbătă, 2 februarie, într-o şedinţă specială a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB) Dâmboviţa, ce va avea loc sub coordonarea prefectului Antonel Jîjîie, se va adopta planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, precum şi pentru stabilirea zonelor de restricţii.

Ancheta epidemiologică este în desfăşurare.

Direcția Sanitar Veterinară face precizarea că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact major Ia nivel social şi economic.