Dâmbovița: În urma confirmării pestei, exploatațiile de porci din 11 localități, sub supraveghere

159

După confirmarea oficială a virsului pestei porcine africane la un mistreț găsit mort pe fondul de vânătoare 35 Dârza, în zona limitrofă localităţii Butimanu, în Dâmbovița, a avut loc ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor.

Astfel, în conformitate cu procedurile legale în vigoare, a fost stabilită „zona afectată” pe o rază de 13 km compusă din: „zona infectată” – cu o rază de 8 km din care fac parte 11 localităţi; „zona tampon” – cu o rază de 5 km în exteriorul zonei infectate din care fac parte 18 localităţi.

În scopul reducerii propagării pestei, Centrul Local de Combatere a Bolilor a decis înfiinţarea unui grup de experţi cuprinzând medici veterinari, vânători, biologi şi epidemiologi specialişti în zona sălbatică, dar și punerea sub supraveghere oficială a exploataţiilor de porci din zona definită ca infectată.

Totodată, în domeniul silvic, în zona afectată, se vor recolta integral mistreţii prin metode de vânătoare care să nu disloce efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire;

De asemenea, se vor întreprinde campanii de informare, atât a vânătorilor, cât şi a crescătorilor de suine cu privire la: evoluţia pestei porcine africane, modalitatea de transmitere, simptomatologia, restricţiile impuse şi alte măsuri de prevenire a răspândirii şi a combaterii bolii.

Cu toate că virusul Pestei Porcine Africane nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, specialiștii spun că acest virus are impact major la nivel social şi economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.