Senatorul Țuțuianu: introducerea la finanțare a lucrărilor la rețelele de gaze naturale, respinsă în Parlament

125

În Parlament s-a dezbătut săptămâna trecută o inițiativă legislativă având ca obiect modificarea OUG 28/2013 (PNDL), în sensul introducerii la finanțare a lucrărilor privind realizarea, modernizarea rețelelor de distribuție gaze.

Senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu, a precizat că inițiativa a fost respinsă, ”motivându-se că a mai fost adoptată una similară în luna decembrie, care se află în proces legislativ”.

Senatorul Adrian Țuțuianu (sursa foto: Mediafax)

Fără să intre în amănunte procedurale, domnia sa a prezentat situația, concluzionând că, ”analiza proiectului de buget pentru anul 2019 ne arată că Guvernul, deși susține declarativ proiectele unităților administrativ-teritoriale, nu a alocat banii necesari dezvoltării unor investiții în domeniu”.

Iată ce aspecte consideră senatorul de Dâmbovița că trebuie avute în vedere:

”1. Doar 36% din gospodăriile din România sunt conectate la rețeaua de distribuție a gazelor naturale.

2. Necesarul de lemn de foc pentru gospodăriile populației nu mai poate fi asigurat de RN Romsilva decât într-o proporție de maxim 50% în următorii ani, procent care va fi în continuă scădere, dacă (este obligatoriu) se vor aplica măsurile legale necesare protejării fondului forestier național.

3. În contextul crizei de lemn de foc, prețul a explodat în lanțul de distribuție, intervenind firme private care fac profituri consistente în dauna consumatorului român.

4. Consumul actual al României este cca 11 mld. metri cubi / anual.

5. Exploatarea gazelor din perimetrul Mării Negre va crea un disponibil de cca 200 mld. metri cubi. Dincolo de taxele și impozitele pe care ar trebui să le încaseze statul român ca urmare a exploatării acestei bogății, pentru a contribui la dezvoltarea economiei naționale și asigurarea condițiilor de trai ale populației sunt necesare măsuri privind:

• înființarea/extinderea rețelelor de distribuție a gazelor;

• dezvoltarea sistemului național de transport de gaze și transformarea României într-un jucător important pe piața internațională (vezi conducta BRUA);

• dezvoltarea industriei energetice;

• dezvoltarea petrochimiei.

6. Cca 90% din rețeaua de distribuție existentă astăzi la nivel național este concesionată E.ON și Distrigaz Sud. Aceste companii NU sunt interesate de înființarea, modernizarea și extinderea rețelelor de gaze naturale, solicitând unităților administrativ-teritoriale să suporte cca 90% din costul unui proiect.

7. Adoptarea OUG 114/2018 de către Guvern a generat o reținere a marilor companii implicate în finanțarea lucrărilor de exploatare a gazelor din Marea Neagră (vezi raportul OMV referitor la perimetrul Neptun – Deep din Marea Neagră)”.