Proiect de buget 2019: ”Subvenția partidelor politice este mai mare decât bugetul Academiei Române” (senatorul Adrian Țuțuianu)

73

”E ireal unde s-a ajuns!” – este concluzia senatorului de Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, care atenționează că ”finanțarea partidelor politice parlamentare de la bugetul statului este scandaloasă: 90 de milioane de euro! Dacă, până în 2017, finanțarea se făcea ca procent din veniturile bugetului, acum se face ca procent din PIB. ATENȚIE: banii aceștia sunt diferiți de cei din care se restituie cheltuielile electorale partidelor care fac pragul de 3%”, a precizat parlamentarul.

Domnia sa face și o comparație: Partidul Socialiștilor Europeni (PES) primește de la bugetul UE 16 milioane euro/an, Partidul Popular European (PPE) primește de la bugetul UE 24 milioane euro/an, Partidul Social Democrat (PSD) primește de la bugetul României 47 milioane euro/an.

”Subvenția partidelor politice este mai mare decât bugetul Academiei Române (409 > 334 milioane lei). PRO ROMÂNIA solicită, prin amendament la buget, suspendarea finanțării partidelor pentru 2019 și transferul banilor către: comunitățile locale; proiectele începute de Guvernul Victor Ponta în Republica Moldova și lăsate neterminate (să nu uităm că acolo sunt alegeri foarte importante peste 2 săptămâni); domenii vulnerabile, subfinanțate sau care au „primit” finanțare ZERO”, a declarat senatorul Pro România, Adrian Țuțuianu.

Pe de altă parte, senatorul a arătat că ”proiectul de buget a fost depus cu aproape 3 luni întârziere în Parlament: în loc de 15 noiembrie, cum prevede legea – a fost depus pe 8 februarie”, enumerând dintre consecințe: ”Ministerele / unitățile administrativ-teritoriale / instituțiile publice au funcționat cu 1/12 din bugetul anului anterior, doar că acum cheltuielile lunare sunt mai mari (ex: salarii, ajutoare sociale); Companiile nu și-au putut face programul de activitate pe anul 2019; Bugetele instituțiilor publice vor putea fi adoptate abia la sfârșitul lunii martie, iar companiile de stat vor avea bugete la mijlocul anului”.

Potrivit senatorului, ”bugetul este fundamentat pe o creștere economică de 5,5%, care nu poate fi atinsă în opiniile tuturor insituțiilor de specialitate (Comisia Europeană, FMI, agenții de rating). Toți spun că vom avea o creștere de 3,5 – 3,8%”.

Dezbaterea proiectului de buget în plenul comun al Parlamentului va începe miercuri de la ora 16,00, iar votul final este programat vineri.

(sursa și foto: Adrian Țuțuianu facebook)