Dâmbovița: Peste o sută de incendii de vegetație. Pompierii atrag atenția că vor aplica amenzi

30

Săptămâna trecută, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 143 de evenimente: 19 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 107 incendii de vegetaţie, 7 acţiuni pentru asigurare zonă, 8 acţiuni pentru asistenţă persoane, o misiune pirotehnică şi o deblocare ușă.

Dat fiind numărul foarte mare de incendii de vegetație – 107 într-o săptămână – pompierii dâmbovițeni atrag atenția asupra pericolelor pe care le aduc arderea resturilor vegetale, a vegetației uscate și a miriștilor, fără a respecta prevederile legale care reglementează modul cum se efectuează aceste arderi.

Flăcările se pot propaga cu viteză foarte mare la vecinătăţi, punând în pericol gospodăriile din apropiere, iar dacă suprafaţa incendiată se află în apropierea pădurii, există riscul extinderii incendiului la fondul forestier.

De exemplu, în două zile din săptămâna 18-24 februarie, echipajele de pompieri dâmbovițeni au fost solicitate și au intervenit la 52 de incendii de vegetație care au afectat peste 60 ha. În două situații, flăcările au produs și pagubele despre care spuneam mai sus: provenit de la vegetația care ardea în vecinătate, focul a distrus o rulotă în comuna Aninoasa și acoperișul unei locuințe în orașul Puicoasa.

Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa face apel către cetățenii dâmboviţeni sp înțeleagă că aceste incendii de vegetaţie reprezintă un pericol pentru viaţă, bunuri şi mediu, fiind o ameninţare pentru siguranța cetățenilor şi a gospodăriilor acestora, afectând de multe ori și traficul rutier, prin reducerea vizibilităţii din cauza fumului care inundă căile rutiere, situaţii care pot genera adevărate tragedii, iar pentru stingerea acestora se consumă o cantitate mare de carburanţi, necesitând implicarea unui număr mare de resurse umane şi materiale.

Inspecţia de prevenire efectuează controale în teren pentru identificarea şi sancţionarea persoanelor care nu respectă prevederile legale privind arderea miriştilor, resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate, valoarea sancțiunii fiind cuprinsă între 1000-2500 lei.