Audieri pentru șefia Parchetului European: Kovesi, cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT). Ce urmează

27

Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), a obţinut marţi seară cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT) a Parlamentului European, după audierile pentru ocuparea funcţiei de procuror-şef al Parchetului European.

 12 voturi au fost pentru Kovesi, urmând candidatul francez Jean-Francois Bohnert, cu 11 voturi, şi candidatul german Andres Ritter, cu un singur vot, potrivit biroului de presă al Parlamentului European, citat de Agerpres.

Votul Comisiei CONT, care a fost unul secret, are rol consultativ.

Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) îşi va exprima miercuri votul, de asemenea secret, pentru a stabili ordinea candidaţilor.

Propunerea celor două comisii va fi apoi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu. Parchetul European este o instituție nou înființată după ce, în aprilie 2017, 16 state membre au convenit să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Acestea au convenit să instituie un Parchet European (EPPO), utilizând procedura „cooperării consolidate”. Ulterior, și alte țări au decis să se alăture acestor eforturi pentru a proteja bugetul UE împotriva fraudei: în prezent, sunt 22 de state membre participante. Odată ce va fi funcțional, Parchetul UE va avea competența de a investiga și a urmări penal infracțiuni care afectează bugetul UE, precum: frauda, corupția, spălarea de bani, frauda transfrontalieră în materie de TVA – explică www.consilium.europa.eu.