1300 incendii de vegetație uscată în primele zile de martie. În Dâmbovița, flăcări la o pădure de pin

62

În primele cinci zile ale lunii martie, pompierii din țară au acționat pentru stingerea a nu mai puțin de 1300 de incendii de vegetație uscată.

Au fost afectate peste 3.800 de ha și mai multe gospodării din întreaga țară. Chiar zilele acestea, în Dâmbovița, un incendiu puternic a afectat o pădure de pin din zona Pietroșița. Au acționat zeci de pompieri, voluntari și angajați ai Ocolului Silvic Pucioasa.

Intervenția a fost foarte dificilă și, potrivit pompierilor, nu este exclus ca focul să fi fost făcut de cineva, iar apoi să se fi extins.

Pompierii atenționează încă o dată că utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.