Filieră română-bulgară de comercializare ilegală de tutun, cu ramificații în București și 22 de județe, inclusiv Dâmbovița

23

Vineri dimineață, polițiștii de investigare a criminalităţii economice, sub coordonarea Direcției de Investigare a Criminalității Economice din Inspectoratul General al Poliției Române, a desfășurat nu mai puțin de 98 de percheziții în 22 de județe și în Capitală.

Descinderile au avut loc la persoane bănuite de comercializarea ilegală de tutun, la depozite şi la oficii utilizate pentru livrarea tutunului prelucrat pe raza municipiului Bucureşti și a județelor: Dâmbovița, Călărași, Ilfov, Olt, Dolj, Argeș, Arad, Bihor, Ialomiţa, Ilfov, Botoșani, Buzău, Cluj, Constanța, Covasna, Gorj, Hunedoara, Sibiu, Timiș, Prahova, Tulcea și Vâlcea.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că, în perioada 2017-2019, cetățeni bulgari și români ar fi introdus în mod frecvent în România tutun și frunze de tutun, prezentând la punctele de trecere a frontierei documente de însoțire a mărfii cu destinatar societăți comerciale din alte state din Uniunea Europeană.

În realitate, tutunul nu părăsea România, era descărcat în diferite locații clandestine din țară și transportat ulterior spre locul de prelucrare, fiind comercializat, folosindu-se, de regulă, serviciul de curierat. Tutunul prelucrat ar fi fost promovat la vânzare în mediul online, pe site-urile de comerţ electronic, unde vânzătorul s-ar fi prezentat cu date de identificare false, folosind numere de telefon ale unor cartele prepay.

Activitățile sunt cuprinse în 5 dosare penale, instrumentate de polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice și Serviciile de Investigare a Criminalităţii Economice Călăraşi, Dâmbovița, Olt și Teleorman, sub supravegherea Parchetelor de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 București, Parchetului de pe lângă Judecătoria Olteniţa, Parchetului de pe lângă Judecătoria Găești, Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal și Parchetului de pe lângă Judecătoria Alexandria.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale, al Institutului Național de Criminalistică, Direcției Rutiere, Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale din Poliția Română și al luptătorilor pentru acțiuni speciale din județele pe raza cărora se desfășoară descinderile. De asemenea, în activități au fost angrenați și specialiști ai Direcției Generale a Vămilor, cu 2 echipaje canine.

Poliţia Română a anunţat că, în urma celor 98 de percheziţii au fost ridicate peste 15.000 de kilograme de tutun, în diferite stadii de prelucrare, peste 17.000 de ţigarete şi sumele de 174.200 de lei şi 3.000 de euro.

Au mai fost descoperite 13 instalaţii artizanale de prelucrat tutun şi trei cazane de fierbere a tutunului, 20 de instalaţii de injectat tutun în ţigarete şi peste 35.000 de tuburi de ţigarete.

Au mai fost ridicate pentru cercetări telefoane, tablete, laptopuri, medii de stocare şi înscrisuri ce ar fi fost folosite în activitatea infracţională. Până în prezent, au fost audiate peste 60 de persoane.