Târgoviște: Paștele cailor în cartierul bulgarilor, Matei Voievod

145

Asociația Zaedno, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, Primăria Târgoviște, Centrul Județean de Cultură și Teatrul Tony Bulandra, a organizat și anul acesta tradiționala sărbătoare a comunității bulgarilor de la Târgoviște denumită Paștele cailor.

Cunoscut și ca Tudorița (deoarece are loc în Sâmbăta Sfântului Teodor) sau Konski Velikden, evenimentul reprezintă marcarea simbolică a debutului muncilor agricole – din care trăiesc majoritatea bulgarilor de la Târgoviște – dar și legătura profundă cu animalul care îi ajută cel mai mult pe câmp, calul.

”Este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. La biserică, preotul binecuvântează cu apă sfinţită şi cu konceta (căluţi din aluat de pâine) pentru sănătate. După slujba religioasă femeile oferă konceto bărbatului, iar acesta împarte darul în două părţi egale, jumătate o mănâncă el, jumătate o dă calului, pentru a întări legătura dintre ei. Muncile de primăvară începeau în credinţă şi speranţă de mai bine”, relatează Asociația Zaedno.

Anul acesta, Paștele cailor a avut loc azi, 16 martie. După primirea binecuvântărilor preoților, au avut loc parada cailor și întreceri hipice, prin care stăpânii și-au demonstrat nu numai atașamentul față de animalele lor, dar și măiestria cu care știu să lucreze cu acestea.

Din cadrul evenimentului nu au lipsit spectacolul folcloric, întâlnirea de socializare de la sediul Asociației Zaedno, iar cei mici și nu numai au avut parte de o surpriză: un spectacol de teatru oferit de artiștii de la Tony Bulandra Târgoviște.

Comunitatea bulgarilor s-a bucurat și de oaspeți: au participat la Paștele cailor primarul municipiului Târgoviște – Cristian Stan, viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, fostul primar Gabriel Boriga.

Paștele cailor de la Târgoviște este un eveniment unic în România.