Dâmbovița: Sute de incendii de vegetație de la debutul lunii. ISU face apel la dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate

39

Sute de incendii de vegetație în Dâmbovița, de la începutul lunii martie și până în prezent. Dacă în primele zile ale lunii, pompierii au intervenit la peste 200 de astfel de incidente, și în săptămâna 11-17 martie, echipajele ISU Dâmbovița s-au ”luptat” cu alte 63 de incendii de vegetație, la care se adaugă: 6 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 11 acţiuni pentru asigurare zonă, 14 acţiuni pentru asistenţă persoane şi 9 acţiuni la alte situaţii de urgenţă (două deblocări de uşă, două salvare animale, două degajări copaci căzuţi pe carosabil şi 3 degajări elemente smulse de pe acoperişuri).

În ceea ce privește înmulțirea alarmantă a incendiilor de vegetație care scapă de sub controlul celor care vor să igienizeze terenurile în acest mod, pompierii atenționează:

 arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură excepţională în cazuri de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici, conform standardelor privind bunele condiţii agricole şi de mediu ale terenurilor (GAEC 6.2), reglementate prin Ordinul ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.352/2015;

 arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se poate executa numai cu acordul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi după informarea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, cu respectarea reglementărilor privind utilizarea focului deschis conform Ordinului ministrului internelor şi reformei administrative şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale nr.605/579/2008, precum şi Ordinului ministrului administraţiei şi internelor nr.163/2007-art.97.

De asemenea, este interzis ca aceste activităţi să se efectueze în condiţii de vânt, pe timp de noapte sau în perioadele de caniculă şi secetă prelungită.

Utilizarea focului deschis pentru curățarea terenurilor în condiţii de vânt şi fără respectarea măsurilor obligatorii de protecţie favorizează propagarea incendiilor la locuințele oamenilor, proprietăți sau la fondul forestier.

Incendiile de vegetaţie uscată care se produc în apropierea căilor de circulaţie pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice.

Odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului şi evaporarea apei din stratul superior al solului.

Având în vedere creşterea alarmantă a numărului de incendii de vegetaţie din ultima perioadă, ISU „Basarab I” Dâmboviţa face apel la cetățenii dâmboviţeni să înceteze a mai da foc vegetaţiei uscate.

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.