Dâmbovița: din nou pestă porcină, acum la Poiana

26

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat apariţia virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din satul Poiana, comuna Poiana.

Centrul Local de combatere a bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit pentru a adopta planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli şi pentru a aproba deciziile de stingere a focarului.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul întregii localităţi.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit:

– o zonă de protecţie, pe o rază de 3 km şi

– o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km in jurul focarului.

Prefectura Dâmbovița solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistand nici cel mai mic risc de inbolnavire, ea având însă un puternic impact la nivel economic si social.

Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de stat, mai anunță Prefectura.

De la sfârșitul anului 2018, în Dâmbovița s-au înregistrat focare de pestă porcină la Lucieni, la Șelaru și la Butimanu.

La această dată, la nivel national, potrivit Autorității Sanitare Veterinare, Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în 258 de localități din 19 județe, cu un număr de 993 de focare (dintre care 12 în exploatații comerciale). În alte 3 județe există doar cazuri la mistreți. În total au fost eliminați 365.412 porci afectați de boală și există 1.198 cazuri la mistreți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.