8 mai, Ziua Crucii Roșii și a Semilunii Roșii: ”The Empty Shop” și ”Banca de alimente”, programe derulate și de Crucea Roșie Dâmbovița

25

8 mai, data nașterii lui Henry Dunant (născut în 1828) – fondator al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (C.I.C.R.), beneficiarul primului Premiu Nobel pentru Pace, părintele Mișcării de Cruce Roșie este și ziua în care se sărbătorește Ziua Internațională a Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

Sărbătoarea este un prilej de a reaminti cele 7 Principii Fundamentale ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie: UMANITATE, IMPARȚIALITATE, NEUTRALITATE, INDEPENDENȚĂ, VOLUNTARIAT, UNITATE, UNIVERSALITATE.

De asemenea, este un bun prilej de a aminti programele derulate de Crucea Roșie în România și, implicit, în Dâmbovița.

Astfel, având în vedere misiunea sa umanitară, Filiala de Cruce Roșie Dâmbovița, la solicitarea Sediului Central al Crucii Roșii Române, este implicată în mod activ în derularea campaniei “The Empty Shop”. Campania, menită să schimbe vieți și să ajute persoanele vulnerabile prin donarea de haine, este inițiată de Promenada Mall în parteneriat cu Unilever (OMO, Cocolino). Crucea Roșie va fi puntea de legătura cu beneficiarii, se va ocupa de identificarea și selectarea familiilor din zonele sărace, precum și de livrarea hainelor către beneficiari.
Campania “The Empty Shop” de anul acesta se va desfășura timp de aproximativ o lună, din 24 aprilie până în 19 mai. Proiectul se află la a doua ediție după ce, în 2018, a înregistrat performanța celei mai mari colecte de haine din România, cu 73 de tone de articole de îmbrăcăminte donate în două săptămâni. Filiala de Cruce Roșie Dâmbovița a delegat un număr de 15 voluntari ce au participat efectiv la procesul de colectă de la nivelul Mall Promenada, urmând ca până la finele lunii să primească peste 5 tone îmbrăcăminte, ce va fi redistribuită în comunități din județul Dâmbovița începând cu luna iunie a.c.

Un alt proiect social pe în derulare în această perioadă este “Banca de Alimente”. În septembrie 2009, pe fondul impactului crizei economice mondiale și a creșterii prețurilor la produsele alimentare, Crucea Roșie Română a lansat proiectul ”Banca de Alimente”, care reprezintă o soluție imediată de ajutorare a persoanelor fără venituri sau cu venituri foarte mici. Proiectul este o inițiativă a Crucii Roșii Române, preluată după modelul unor proiecte similare derulate cu succes, de ani de zile, în țări din Uniunea Europeană, precum și în SUA sau Canada.

În 2019, la nivelul județului Dâmbovița, activitatea s-a realizat cu succes la nivelul magazinelor Carrefour din Centru Târgoviște și Zona Pavcom în perioada 20-21 aprilie.

Crucea Roșie Dâmbovița face apel către donatori pentru a-și oferi sprijinul în aceleași locații în perioadele 11-12 mai și 18-19 mai a.c. ”În numele celor ce nu o pot face vă mulțumim anticipat!” – este mesajul președintelui Crucii Roșii Dâmbovița, părintele vicar Ionuț Ghibanu și al președintelui filialei Dâmbovița, jr. Raul Pavelescu.

Merită amintit că, în planul educațional și de formare, Crucea Roșie Dâmbovița este avizată ca furnizor de instruire în domeniul noțiunilor fundamentale de igienă. Modulele pentru care am primit aviz sunt: 1. Servicii de producție, depozitare, transport și comercializare a alimentelor, inclusiv alimentație publică și a colectivităților; 2. Servicii de curățenie în unități de asistență medicală, colectivități de copii și tineri, unități de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.); 3. Producția și distribuția apei potabile și producția apei îmbuteliate; 4. Servicii de îngrijire corporală (cosmetică, frizerie, coafură, manichiură, pedichiură, masaj etc.); 5. Servicii tip dezinfecție, dezinsecție, deratizare. Cursurile sunt susținute de un medic igienist cu care organizația a semnat un contract. Ședința de instruire se organizează într-o singură zi, absolvenților urmând să li se elibereze certificat de absolvire emis de Direcția de Sănătate Publică. Prețul unui modul/persoană este de 100 lei. Pentru înscrieri vă puteți adresa direct la sediul Crucii Roșii din Târgoviște, Str. A.I. Cuza Nr 1.