”Noaptea muzeelor” la Târgoviște

120

18 mai 2019, o nouă ediție a evenimentului ”Noaptea muzeelor”, organizată și în Dâmbovița.

Astfel, sâmbătă, 18 mai, între orele 18-24, pot fi vizitate gratuit următoarele obiective: Ansamblul Monumental Curtea Domnească de la Târgoviște, Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Evoluției Omului și Tehnologiei în Paleolitic, Expoziția ”Metamorfozele unui loc al memoriei” și Casa Atelier Gheorghe Petrașcu – toate din Târgoviște.

”Noaptea muzeelor” se va îmbina într-un mod fericit cu arta muzicală, iar elevii talentați ai Liceului de Arte ”Bălașa Doamna” din Târgoviște vor susține două concerte, unul în curtea Muzeului de Istorie și celălalt la Muzeul de Artă.

De asemenea, Complexul Național Muzeal Curtea Domnească a mai pregătit un joc interactiv 3 D tip Trivia – la Muzeul Tiparului și al Cărții Vechi Românești, dar și o prezentare holografică a obiectelor arheologice descoperite la Curtea Domnească și Biserica Sf. Vineri – în incinta Curții Domnești.

În cazul condițiilor meteo nefavorabile, organizatorii își rezervă dreptul de a modifica locul de desfășurare a evenimentelor.

”Noaptea muzeelor” este un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

Numeroase muzee, în parteneriat cu diverse alte instituții de cultură, își deschid liber porțile gratuit, simultan, până târziu în noapte.

Primul eveniment de acest gen l-a reprezentat cel ce s-a desfășurat în anul 1997 în Berlin. Conceptul de acces gratuit a fost foarte bine primit astfel că în scurt timp a crescut foarte mult numărul instituțiilor organizatoare, precum și numărul de vizitatori.

În 2005 acest eveniment este mutat pe durata nopții și schimbă publicul țintă, adresându-se tinerilor și familiilor ce își fac program în această perioadă, renăscând sub denumirea actuală „Noaptea muzeelor” și extinzându-se în toată Europa. El este organizat în sâmbăta cea mai apropiată de data de 18 mai, data adoptată de ICOM (Consiliul Internațional al Muzeelor) drept Ziua Internațională a Muzeelor.