Ziua Ambulanței din România, marcată și în Dâmbovița: 113 de existență neîntreruptă și milioane de vieți salvate

100

28 iulie, zi specială pentru salvatorii României!

În fiecare an, în această dată, este sărbătorită Ziua Naţională a Ambulanţei din România. Aceasta este ziua din care, în anul 1906, a apărut prima ”Salvare” din Bucureşti, la iniţiativa profesorului Nicolae Minovici.

Ambulanța din România sărbătorește așadar, azi, 113 ani de existență neîntreruptă, 113 ani în care milioane de vieți au fost salvate de cei care, zi și noapte, ”aleargă” pe drumurile României pentru a ajunge la urgențe și a răspunde în timp util apelurilor de salvare.

În anul 2001, în România, a început dotarea cu ambulanţe moderne, printr-un program al Băncii Mondiale, iar în 2003-2005, a fost introdus în România sistemul de apel unic de urgenţă 112.

În perioada 2006-2007, s-a făcut trecerea la sistemul integrat de astăzi, iar în 2012, a început înfiinţarea, la nivel naţional, a dispeceratelor integrate ISU-SAJ şi demararea managementului integrat al situaţiilor de urgenţă.

Astăzi, la Târgoviște, un echipaj de salvatori, alături de un echipaj al Crucii Roșii Dâmbovița, se vor afla în în Piața Mihai Viteazul, pentru a marca Ziua Ambulanței din România.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean Dâmbovița s-a înființat în anul 1995, prin Ordinul Ministerului Sănătății. Azi, Serviciul Județean de Ambulanță Dâmbovița funcționează cu: Staţia Târgovişte și substaţiile Răcari, Titu, Găeşti, Voineşti, Fieni, Moreni, Bilciureşti.

Azi, de ziua lor, DâmbovițaRealityNews urează La mulți ani, tuturor salariaților Serviciului Județean de Ambulanță Dâmbovița, drum bun către salvarea unui număr cât mai mare de vieți!

Scurt istoric

”Societatea de Salvare din Bucureşti”, aşa cum se numea la momentul înfiinţării, îşi desfăşura activitatea sub deviza ”Totdeauna şi tuturor, gata pentru ajutor!”, fiind sub directa îndrumare a profesorului dr. Minovici. Primul echipaj era format din vizitiu şi sergent de oraş, care utilizau o trăsură trasă de cai, având drept sediu o clădire veche situată pe cheiul Dâmboviţei.

În 1907, dr. Minovici a început pregătirea practică în salvare a studenţilor din anii terminali ai Facultăţii de Medicină, astfel că, în 1908, echipajul ambulanţei era format din medici interni şi sanitari. Începând din 1907, Salvarea funcţionează regulat, România devenind, astfel, al treilea stat din Europa, după Olanda şi Austria, cu un astfel de serviciu. În 1912, au fost aduse în Bucureşti, de la Paris, primele ambulanţe de tip auto. În anul 1931, profesorul Nicolae Minovici a teoretizat, pentru prima dată în lume, ”împingerea actului medical calificat la locul accidentului”.

Spitalul de Urgenţă a fost înfiinţat în 1943, în localul salvării din Bucureşti, moment ce a marcat apariţia primului sistem integrat de asistenţă medicală de urgenţă: Salvarea şi Spitalul de Urgenţă. În 1992, s-a înfiinţat, în cadrul Serviciului de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, prima şcoală de Ambulanţieri şi Operatori Registratori de Urgenţă din România, iar în 1995, au apărut Serviciile Judeţene de Ambulanţă şi Serviciul de Ambulanţă al Municipiului Bucureşti, aflate în subordinea Ministerului Sănătăţii Publice, prin Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică. Accesarea serviciilor de urgenţă se realiza prin apelarea numărului gratuit 961.