Dâmbovița: Șase focare noi de pestă porcină africană în trei zile

232

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit joi, 8 august, la ora 16.00, ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în Dâmboviţa astfel:

– Oraş Răcari, Sat Ghimpaţi: 1 gospodărie;

– Fondul de Vânătoare 28 Finta (porc mistreţ).

S-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se realiza supravegherea clinică şi catagrafierea tuturor porcilor de la nivelul zonelor de restricţii, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic.

S-a dispus recoltarea integrală a mistreţilor din zona afectată prin metode care nu dislocă efectivul.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricţie şi efectuarea de acţiuni de patrulare a efectivelor Ministerului Afacerilor Interne împreună cu reprezentanţi ai Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa, în scopul prevenirii transportului de carne sau de porci în interiorul localităţii.

Cele două noi focare au fost constatate la trei zile după ce, pe 6 august, se depistaseră următoarele:

– Comuna Buciumeni, sat Buciumeni: 1 gospodărie;

– Comuna Tărtăşeşti, sat Bâldana: 1 gospodărie,

– Oraş Răcari, Sat Ghimpaţi: 1 gospodărie;

– Fondul de Vânătoare 33 Cornăţelu – Ocolul Silvic Răcari – Direcţia Silvică Dâmboviţa;

– Complexul de Vânătoare Bolovani (suspiciune)

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale.

Totodată, autoritățile solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia; proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de stat.

Deși pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire , ea are un puternic impact la nivel economic şi social.

(foto: renasterea.ro)