13 septembrie 2019: Ziua Pompierilor și 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

69

Pe 13 Septembrie se sărbătorește Ziua Pompierilor din România, marcându-se totodată și trecerea a 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii şi a Zilei Pompierilor din România.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa organizează activităţi dedicate acestei zile, astfel:

în ziua – 13 septembrie 2019

– în intervalul orar 10:00 – 14:00, în toate subunităţile Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Basarab I” Dâmboviţa (Detaşamentul Târgovişte, Garda Voineşti, Detaşamentul Pucioasa, Garda Fieni, Detaşamentul Moreni, Garda Corneşti, Detaşamentul Titu, Garda Răcari, Garda Potlogi, Detaşamentul Găeşti, Garda Vişina), va fi organizată „ZIUA PORŢILOR DESCHISE”, unde cei care doresc pot vedea tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.

– în intervalul orar 10:00 – 11:30, la sediul inspectoratului, va avea loc ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Pompierilor din România, care cuprinde, printre altele: avansarea în gradul următor a cadrelor militare care s-au evidențiat în activitatea desfășurată, acordarea de diplome unor cadre care au obținut rezultate foarte bune, premierea cercurilor de elevi „Prietenii Pompierilor” și „Cu viaţa mea apăr viaţa”, premierea Serviciilor Voluntare și Private pentru Situații de Urgență,  defilarea pompierilor militari dâmbovițeni, vizitarea expoziției cu tehnică de intervenție, exercițiu demonstrativ de stingere.

La mulți ani, tuturor celor care, prin alegerea acestei nobile meserii de apărare şi salvare de vieţi, duc mai departe, cu onoare şi devotament, nobila misiune încredinţată la 13 septembrie 1848!

Scurt istoric 171 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii

 “Atunci, la 13 septembrie 1848, în Dealul Spirii din Bucureşti, ostaşii pompieri, aflaţi sub comanda căpitanului Pavel Zagănescu, s-au acoperit de glorie, într-o crâncenă şi inegală încleştare cu o coloană a armatei otomane venită să înăbuşe revoluţia paşoptistă şi aspiraţiile de emancipare socială şi naţională ale românilor.”

”O oră de eroism a pompierilor din Dealul Spirii a făcut mai mult pentru cauza română decât toate scrierile noastre, decât toate jalbele noastre date-n proțap pe la toți puternicii și împărații”, scria marele om politic și istoric Ion C. Brătianu despre jertfa pompierilor militari români conduși acum 171 de ani, pe 13 septembrie 1848, de bravul căpitan Pavel Zăgănescu, în Bătălia din Dealul Spirii.

Primul Parlament al României, apreciind sacrificiul eroilor de la 13 septembrie 1848, curajul şi patriotismul pompierilor militari, a acordat în anul 1860 participanţilor la eroicul act, pensii pe viaţă şi prima medalie românească: PRO VIRTUTE MILITARI.

Tot ca o recunoaştere a eroismului pompierilor, data de 13 Septembrie 1863 a fost aleasă pentru înmânarea noilor drapele de luptă Oştirii Ţării, Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) primind primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Pe locurile dramaticei confruntări, înnobilate cu sângele celor căzuţi la datorie, în semn de omagiu faţă de jertfa ofiţerilor, subofiţerilor şi ostaşilor pompieri, la 13 septembrie 1901 a fost ridicat şi dezvelit Monumentul Eroilor Pompieri, pe al cărui soclu stă scris cu majus¬cule „LUPTĂTORILOR DE LA 13 SEPTEMBRIE 1848 – POPORUL ROMÂN RECUNOSCĂTOR”.

(sursa și foto: ISU Dâmbovița)

Recunoaşterea faptului că 13 Septembrie 1848 este unul dintre cele mai semnificative momente din tradiţiile de luptă ale armei pompierilor a fost unanimă, indiferent de epocile istorice şi regimurile politice prin care a trecut ţara.

Drept urmare, ziua de 13 Septembrie a fost sărbatorită dintotdeauna ca fiind ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA, fiind oficializată legal în 1953, apoi prin Legea nr. 121/1996 prinvind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari, iar în 2004 prin H.G.R. nr.1490 – pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.