Răvășitul oilor la Runcu: sărbătoare cu brânzeturi, pastramă și must

1959

În week-end-ul 21-22 septembrie, la Runcu, va avea loc o nouă ediție a sărbătorii pastorale Răvășitul oilor.

Pe platoul Vârf la In, va avea loc târgul tradițional cu expoziție de produse tradiționale românești, dar și cu mult așteptatele mâncăruri tradiționale, specifice zonei de munte, cum ar fi bulzul sau pastrama, brânza de burduf și mustul.

Alături de crescătorii de animale din Runcu și nu numai, sunt așteptați vizitatori, turiști din județ și din țară, cu atât mai mult cu cât organizatorii au pregătit, pentru fiecare zi de sărbătoare, câte un spectacol folcloric.

Dintre artiștii care vor fi prezenți la Runcu, îi amintim doar pe Camelia Conovici, Constantin Enceanu, Petrică Mâțu Stoian, Mariana Ionescu Căpitănescu.

Sărbătoarea Răvășitul oilor este organizată de Centrul Județean de Cultură Dâmbovița, alături de Consiliul Local și Primăria Runcu, de Centrul de Informare și promovare turistică Runcu, partener media fiind Antena Satelor.

Răvășitul oilor este o sărbătoare simbolică prin care se marchează sfârșitul anului pastoral. Momentul coborârii oilor de pe munte a fost din cele mai vechi timpuri celebrată cu dansuri, jocuri și voie bună.

Astfel, se marchează și azi Răvășitul oilor, moment în care ciobanii (câți au mai rămas!) își prezintă produsele, se mândresc cu ele, ba chiar unii împărtășesc și rețetele.